Mantu- Afghanska dumplings serverade med tomat- och yoghurtsås

Afghanska dumplings serverade med tomat- och yoghurtsås. Mantu är en av de mest populära och omtyckta afghanska rätter. Den tar sin tid att laga och det är ganska pilligt att forma dumplingsen. För att underlätta arbetet kan man köpa färdig dumplingsdeg från asiatiska livsmedelsbutiker, den hittar du i frysdisken. Då går det mycket snabbare att laga mantu än vad det skulle göra om man gör egen deg som man ska kavla ut tunt och trycka ut små rundlar till dumplings. Mantu kan serveras som en huvudrätt eller som sidorätt vid maten. 

6 portioner
Dumplings:
200 g wonton deg (dumplingsdeg, finns i frysdisken i asiatiska livsmedelsbutiker)
Köttfärsfyllning:
500 g köttfärs
6 st gula lökar
2 st chili
3 st vitlöksklyftor
1 tsk korianderkrydda
1 tsk gurkmeja
Salt & peppar
Tomatsås:
3 dl chana dahl (gula ärthalvor)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
2 msk tomatpuré
Ca 3 dl vatten
0,5 tsk gurkmeja
Salt & peppar
Yoghurtsås:
6 dl yoghurt (tex mild yoghurt på tetrapack)
1 vitlöksklyfta
Salt
Garnering:
Torkad mynta eller färsk koriander
Stekning:
Olja

Gör såhär:
Om dumplingsdegen är fryst låter du den stå i rumstemperatur i sin förpackning och tina upp. Koka chana dahl tills ärthalvorna mjuknar, ca 30 min. Sila av, täck och ställ åt sidan.

Förbered köttfärsfyllningen: Hacka löken i fina tärningar, finhacka chili och vitlök. Hetta upp olja och stek köttfärsen tills den blir ordentligt genomstekt. Vänd i vitlöken och stek lite till. Tillsätt koriander, gurkmeja och fortsätt steka färsen några minuter till. Vänd i lök och chili, krydda med salt och peppar. Stek inte löken för länge, den ska bara få svettas lite i stekpannan. Vissa gillar även att behålla löken rå och sen fyller de mantun. Det är en smaksak hur man gör med löken, jag gillar löken lite stekt och steker den därför lite snabbt tills den mjuknar. Låt fyllningen svalna. Under tiden kan du göra tomat- och yoghurtsåsen.

Yoghurtsåsen: Blanda pressad/riven vitlök med yoghurt. Smaksätt med salt och ställ i kylen.

Tomatsåsen: Hacka lök, finhacka vitlök och riv ingefäran fint. Hetta upp olja och stek löken tills den får färg. Vänd i ingefära, vitlök och stek lite till. Krydda med gurkmeja och fortsätt steka. Tillsätt tomatpure och stek en stund under omrörning. Tillsätt kokt chana dahl, vatten, salt, peppar och rör om. Låt tomatsåsen puttra långsamt under lock i ca 20-30 min. Späd eventuellt ut med mer vatten om såsen känns för tjock.

Forma dumplings: Håll degen som du inte jobbar med övertäckt med en påse eller bakduk, annars kan den lätt torka ut. Lägg ca 1 msk fyllning på en degplatta, doppa fingret i vatten och fukta kanterna på degen med lite vatten. Vik ihop degen till en fyrkant som på bilden nedan. Nyp sedan ihop de yttersta kanterna och forma som jag har gjort på bilden.

Ångkoka mantu: Om din ångkokare är av stål penslar du ånginsatsen med olja och om den är av bambu klär du den med bakplåtspapper som du har gjort små hål på (se bild). Detta gör du för att mantun inte ska fastna när du ångar dem. Koka upp vatten i en kastrull. Placera dumplings på ångkolaren, ställ dem inte för tätt ihop. Ställ ångkolaren över grytan med hett vatten. Ångkoka dumplings i ca 30 min.

Servering: Lägg lite yoghurtsås på ett fat, lägg dumplings över, toppa med tomatsås, mer yoghurtsås och avsluta med att strö lite mynta över eller finhackad koriander. Servera genast!        

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close