Puertoricansk carne guisada

Carne guisada är en fantastisk gryta som tillagas i både Mexico och Puerto Rico. Den puertoricanska varianten tillagas med morötter och potatis till skillnad från den mexikanska versionen som görs med endast kött och serveras gärna med bröd. Rätten är ljuvlig och så mustig. Sofrito är en viktig smaksättning i grytan så hoppa inte över att mixa ihop en sats, den tar verkligen grytan till helt andra höjder. Servera med ris och njut!

6 portioner
Ca 1 kg grytkött (tex högrev)
2 tsk spiskummin
1 msk torkad oregano
2 msk vetemjöl
Ca 1 dl sofrito- reccept hittar du HÄR!
4 vitlökslyftor
5 msk tomatpure
2 tsk chili- eller paprikapulver
Ca 6-8 dl vatten
3-4 st potatisar
3 st morötter
1 dl gröna urkärnade oliver (valfritt, jag körde utan)
2 st lagerblad
Olja till stekning
Salt & peppar
Serveringsförslag:
Ris

Gör såhär:
Börja med att göra sofriton. Hacka sedan köttet i bitar, lägg i en bunke, strö över spiskummin, oregano och blanda ordentligt. Strö vetemjöl över och blanda allting ordentligt. Hetta upp olja och stek köttet under omrörning tills den får en fin stekyta. Tillsätt sedan hackade vitlöksklyftor, sofrito och stek i 3-4 min. Vänd i tomatpuré, chili- eller paprikapulver och stek lite till. Häll över 6 dl kokhett vatten, lagerblad, salt och peppar. Låt grytan puttra under lock i ca 1,5 h, tills köttet mjuknar. Späd eventuellt ut med mer vatten om det behövs och smaka av om det behövs mer sofrito. Skala morot och potatis, skär i bitar. Vänd ner i grytan med oliverna och låt koka i ca 15 min till, tills grönsakerna mjuknar. Servera gärna med ris.

Join the Conversation

  1. Susanne says:

    Åh, otroligt gott!! Och nu har jag Sofrito till flera grytor
    Underbart med ny inspiration, nya smaker!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close