Turkisk gryta tillagad i ugn

God gryta som sköter sig själv i ugnen. Släng i de grönsaker du gillar, krydda allting och låt sedan tillagas långsamt tills köttet är helt mört. Du kan variera grytan helt efter smak, de flesta grönsaker passar alldeles utmärkt att ha i. 

Recept på två liknande grytor som är veganska:
Tapsi och briam


6 portioner
800 g högrev (eller något annat kött som passar att ha i grytor)
1 msk torkad timjan
2 tsk paprikapulver
0,5 tsk sjukryddor
3 msk tomatpuré
Ca 0,5 dl olivolja
3 dl vatten
Salt & peppar
Grönsaker:
4 st tomater
2 st gula lökar
6 st vitlöksklyftor
1 aubergine
1 röd paprika
3 st siviri (turkisk paprika, kan bytas ut mot 1 grön paprika)
4-5 st potatisar
2-3 st morötter
1-2 st färska chili (kan uteslutas)

Gör såhär:
Värm ugnen till 175°. Skala morot, lök, vitlök och potatis. Skär alla grönsaker och eventuellt chili i bitar. Skär köttet i tärningar, köttet ska inte skäras i allt för stora bitar. Lägg alla grönsaker och köttet i en form, strö på alla kryddor och olivoljan. Blanda allting ordentligt, gärna med händerna.

Ta in formen mitt i ugnen och låt tillagas tills köttet får lite färg, ca 15 min. Blanda tomatpuré och hett vatten i en skål. Ta ut formen från ugnen och häll tomatsåsen över. Blanda allting, smaka på grytan och känn efter om du behöver krydda med mer kryddor eller salt. Täck formen ordentligt med folie och ta in den i ugnen igen. Låt tillagas i ca 2 timmar, tills köttet är helt mört. Servera gärna med ris, bulgur eller bröd och en god salad. Smaklig spis!

Join the Conversation

 1. Bella says:

  I turkiska köket används dock aldrig den arabiska kryddan “sju kryddor”.

  1. Bella 2 says:

   Vilken krydda tycker du ska vara i denna rätten som är turkisk?

   1. bella 3 says:

    turkisk peber?

 2. Anette Bakir says:

  Zeina jag tror att rätt namn på den turkiska paprikan du har på bilden och i grytan är çarlı biber. Mıldare Och ljusgrön. Sivri bıber är mörkare smalare och starkare. Den funkar också att ha i denna gryta men kanske i lite mindre mängd beroende på hur starkt man gillar.

 3. Julia says:

  Ska man täcka formen med folie för att det inte ska få mer färg/”brännas” eller är folien till för att hindra vätskan från att dunsta? Funderar om man kan ha en göra grytan i en glasform med lock istället?

  1. Zeina Author says:

   Det funkar jättebra att laga rätten i glasform med lock. Den ska täckas för att behålla såsen och rätten saftig.

 4. Johanna says:

  Det blev jättegott

 5. Hej! Jag undrar om det där med sjukryddor- heter den så när man köper den eller är det något man ska blanda själv och går den kanske ersätta med någon annan krydda? Funkar det att göra rätten i lergryta? 🙂

  1. Den heter sjukryddor då det är sju olika kryddor som man blandat med. Koriander, spiskummin fänkål men minns inte resten just nu . Det är bara att köpa hos den arabiska, turkiska eller iranska butiken som säljer Mellanöstern kryddor o mat. Man kan säkert laga allt i en lergryta också. Jag har lagat rätten i allt möjligt förr.
   Hoppas det hjälper!

   1. chrille says:

    Jag tror denna rätt egentligen ska göras i lergryta. Man kan krydda som man vill så länge grunden hålls med paprika och tomat, iallafall när vi gör den, och köra ner allt möjligt man har, typ korvar, kött och grönsaker man har till hands.

  2. Emelie says:

   Finns även på typ Ica maxi från Icas eget märke

 6. Helena says:

  Denna ska jag testa i crock-pot!

 7. Darko says:

  Tillagade i ugn 2h men köttet blev inte mört, ganska segt. Hade i grytbitar (nöt), ska nog också testa i crock-pot för att få till mer mört kött.

  1. Philip says:

   Tja Darko, jag hade också i grytbitar första gången och fick samma resultat som dig. Bytte andra gången ut till högrev, resultatet blev perfekt!

   1. Jag använder högrev som jag skär i bitar. Grytbitar fungerar inte, tycker det blir för torrt. Lamm fungerar utmärkt. Har gjort Türli tava många gånger. Har även i harico verts.

 8. Maggan says:

  Gjorde den här i fredags och hade med mig som flyttmat när sonen med flickvän flyttade. Serverade med bröd och den blev otroligt uppskattad. Det bästa är att den tillagas i ugnen…ingen passning, kan inte bli enklare.

 9. Lagade denna och den blev jättegod! Ökade dock upp kryddmängden och det blev perfekt!
  Ska testa att göra en variant på denna nästa gång med kyckling istället. Hoppas bara inte den blev för torr. Tack för massa goda recept och i inspiration ❤

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close