Krämig lasagne med extra allt

Finns det något tråkigare än en torr lasagne? Ja det finns det säkert, men det är iallfall något av det mest tråkiga som finns. Därför gör jag min lasagne extra krämig och god, den godaste lasagnen som finns. Krämig lasagne med extra allt heter denna. Har jag inte färska lasagneplattor hemma förkokar jag mina torra plattor, det gör verkligen susen för lasagnen. Detta är ett mycket gammalt och omtyckt recept på bloggen som jag uppdaterat med trevligare bilder.

1 långpanna, ca 8 stora portioner krämig lasagne
Ca 24 stycken lasagneplattor
Köttfärsåsen:
900 g köttfärs
1 stor lök
2 morötter
3-4 st selleristjälkar
6 st vitlöksklyftor
2 pkt krossad tomat (à 400 g)
4-5 msk tomatpuré
6 dl vatten
Kryddor:
1-2 tsk dijonsenap
1 tsk svartpeppar
1 msk soja eller fond
1 msk balsamvinäger
1 msk torkad oregano
1 msk torkad basilika
2 tsk paprikapulver
Salt
TIPS!
Förkoka lasagneplattorna så de mjuknar lite, du får en superkrämig lasagne då. Doppa 2-3 plattor i taget i kokande vatten i ca 1 min. Låt de inte fastna i varandra, de klibbas lätt ihop. Om du använder färska plattor behöver du inte förkoka dem.

Gör såhär:
Finhacka lök och sellerin, riv morot grovt. Fräs i olja tills de mjuknar och får färg. Tillsätt köttet och stek en stund. Pressa i vitlöksklyftorna krydda med basilika, oregano, paprikapulver och rör om. Lägg i tomatpurén och fräs lite med köttet. Nu luktar det gott från grytan av alla kryddor och vitlöken. Häll på krossad tomat och hett vatten. Rör om och tillsätt resten. Såsen ska vara lite rinnig så lasagnen inte blir torr. Lägg på ett lock och låt puttra i ca 30-45 min. Rör om då och då.
Bechamelsås
12 dl mjölk (3% fetthalt)
1 dl vetemjöl
25 g smör
Muskonöt
Salt
300 g riven ost

Blanda mjölk och mjöl i en kastrull. Rör om hela tiden tills såsen börjar bli varm. Lägg i smöret och fortsätt röra om. När såsen börjar tjockna sänker du värmen, låt den sjuda långsamt i 3 min. Låt den inte brännas i botten av kastrullen. Riv i lite muskonöt. Du kan själv välja vilken typ av ost du vill ha i. Vill du ha en stark ostsmak tar du tex cheddarost, gillar du mildare smak så tar du en gräddig ost. Jag hyvlar ca 10 skivor med osthyveln och lägger i dom i såsen. Rör om tills de smälter.

Värm ugnen till 200°. Lägg först lite av bechamelsåsen i botten av en ungsform, smörj hela plåten med såsen. Lägg ett lager lasagneplatttor, lägg köttfärsåsen och lägg sedan lite bechamelsås över varje portionsbit. Lägg ett till lager lasagne plattor och gör som förra steget. Avsluta med ett till lager lasagneplatttor och häll över bechamelsåsen. In i ugnen och sänk värmen till 175. Låt den tillagas långsamt i ca 40 min. Ta ut formen från ugnen. Höj värmen till 225°, strö riven ost över hela lasagnen och ta in i ugnen. Låt gräddas i ca 10 min, tills översta lagret får lite färg. Ta ut från ugnen, låt den stå och vila i ca 15 min. Servera!
Servera gärna med pizzasallad- recept HÄR!
LasagneLasagneLasagne

Join the Conversation

  1. Hej!

    om man använda färska lasagne-plattor? behöver de förkokas då?

    MVH

    1. Zeina Author says:

      Hej 🙂
      Nej färska lasganplattor behöver du inte förkoka. Följ bara receptet som vanligt med hoppa över steget med att koka plattorna. Lycka till. Mvh Zeina

  2. hur många personer räcker detta recept till?

    1. Zeina Author says:

      Det är en hel långpanna så det bör räcka till minst 6 personer /Zeina

      1. Helene Berglund says:

        Hur stor är långpannan du använder?

  3. Maria says:

    Hej var köpte du din tallrik ?

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Den har jag köpt på Cerver.

  4. Marija says:

    Mums! Hur mycket ost brukar du ha i såsen och hur mkt strör du på toppen?

    1. Zeina Author says:

      Jag delar på 300 g ost, ca hälften i såsen och häften på 😀

  5. Essie says:

    Hur Många Lasagneplattor ska man köpa??

  6. Maja75 says:

    Denna ska jag testa!! Och var är de superfina tallrikarna ifrån?

  7. Nunne says:

    Har testat din krämiga lasagne idag och det blev succe för hela familjen 🙂

  8. Hittade detta recept idag o tänker laga den. Men hur stor är formen du använder? Den ser mindre ut än ugnens långpanna. Tack för alla recept som du skriver. Jag byter ut nötkött o nötfärs mot älgkött och älgfärs och det fungerar utmärkt. Min man jagar så vi har älgkött. Så återigen tack.

  9. Funkar receptet till en hel ugnsplåt? Eller behöver man kanske dubbla receptet?

    1. Zeina Author says:

      Det funkar jättebra för en hel plåt, gärna max 30×40 cm stor.

  10. selma says:

    Tack så mycket för recepten bästa Zeina!

  11. Hej Zeina! Går det bra att utesluta morötter, selleri samt muskonöt i såsen? Har närmligen inte just de ingredienserna hemma.

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Det funkar alldeles utmärkt. Lycka till. Kram!

  12. Bästa receptet på lasagne

  13. 🙂 Man får alltid så mycket inspiration av dig bästa Zeina ;)!

  14. Souzan says:

    Hej!
    Dijonsenap innehåller vitvin med vilken annan senap kan jag ersätta den?

  15. Andrea says:

    Tack för godaste recept på lasagne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close