Kafta med potatis i tomatsås

Kafta bel sonije är en favorit som min mamma ofta lagade när jag var liten. Det är kryddad färs som plattas ut i långpanna, toppas med potatis, tomat, tomatsås och bakas sedan i ugn. Riktig libanesisk husmanskost! Min morbrors fru berättade att hennes barn älskar rätten men klagar alltid att det är alldeles för lite sås när hon lagar kafta bel sonije. Så hon testade istället att laga hela rätten i en gryta med extra mycket sås.  Här på bilderna ser ni min morbrors frus version som blev en fullträff hos mina barn också. Rätten kryddas gärna med sjukryddor, en krydda som används mycket i Mellanöstern, du kan dock krydda din gryta och biffar med dina favoritkryddor.

6 portioner
Biffarna:
900 g köttfärs
Ca 1 dl finhackad persilja
1 finhackad lök
1,5 tsk sju kryddor
2 tsk paprikapulver
Salt och peppar
Ca 4 st potatisar
2 st tomater
Rapsolja till fritering
Tomatsås:
Ca 5-6 msk tomatpuré
Ca 8 dl vatten
1 tsk sju kryddor
Salt & peppar
TIPS! Du kan krydda färsen med dina favoritkryddor om du inte vill ha i sju kryddor.

Recept på kafta bel sonije hittar du HÄR! och recept på vegansk tapsi HÄR!

Gör såhär:
Skala och skär potatisarna i runda bitar, fritera dem gyllene och låt rinna av på papper. Skär tomaterna i runda bitar. Blanda ihop alla ingredienser till biffarna och forma små biffar.

Koka upp vatten och tomatpuré i en gryta. Låt såsen koka upp, sänk sedan värmen och låt puttra i ca 15 min. Vänd försiktigt ner biffarna, tomat och potatis i såsen, smaka av med salt, sjukryddor och peppar. Låt grytan puttra utan lock i ca 15-20 min, tills biffarna blir tillagade. Servera grytan med ris och sallad.

Join the Conversation

  1. Anonym says:

    Hej! Ser så gott ut! En fråga bara, varför friterad potatis innan? Kan man göra grytan utan att fritera potatis och bara sätta potatis i grytan? Mvh V

  2. Rebecka says:

    Om jag förståt det rätt så ska man inte steka biffarna innan man tar i dom i grytan, stämmer de?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close