Taboule

Tabouli är något av det godaste jag vet. En fantastiskt smakrik och nyttig libanesisk sallad med persilja, tomat citron och bulgur. Fräsch och syrlig sallad som är en riktig smakförhöjare till de flesta maträtter!

6 portioner tabouli
1 stor knippe persilja, ca 500 g
3 st tomater
2-3  salladslökar eller en liten rödlök
Ca ½ dl finmalen bulgur (gärna en mörk sort)
1 dl finhackad färsk mynta eller 2 msk torr mynta
2-3 citroner beroende hur sur du vill ha din sallad
0,5 dl olivolja
Salt
TIPS! Du kan tillsätta lite finhackad isbergssallad i taboulin.

Gör såhär:
Tvätta alla grönsaker noggrant, speciellt persiljan som kan innehålla sandkorn. Finhacka allting och låt rinna av i en sil en stund. Lägg allting i en stor skål och blanda. Smaka dig fram, hur salt/surt du vill ha den. Bulguren ska inte blötläggas, annars får du en vattnig sallad. Grönsakerna som är i salladen, speciellt persiljan och tomaterna, innehåller mycket vätska och bulguren kommer att suga åt sig det och svälla upp. Plus att du tillsätter citron och olivolja. Låt stå i ca 5-6 min efter att du har blandat den. Blanda lite till och servera gärna med salladsblad och nåt gott bredvid!


Join the Conversation

 1. Mikaela says:

  Hej, jag har en fråga angående tillagningen utav tabouli. Ska man koka bulgern innan man har i den i salladen, har ingen kunskap om arabisk mat så tänkte det var bäst att fråga. Undrar även ifall du skulle vilja lägga upp recept på kubba. Tror det heter så. Jättefin och bra matblogg. Ska definitivt testa fler recept härifrån!

  1. Zeina Author says:

   Hej:-D Bulgurn ska inte kokas upp, tänk på att välja finkorning bulgur. Det står i receptet hur du ska göra:-) Kornen kommer att svälla upp av all citron och olivolja. Kubba hoppas jag att lägga upp inom kort. Tack för att du tittade förbi på Zeinas Kitchen. Tveka inte att fråga om det är något mer du undrar. Lycka till och ha en fin dag. Mvh Zeina

   1. Angelica says:

    Hej, fick tips att ställa bulgur och citronsaften dagen innan 🙂
    Detta blev super bra och gav en annan och godare smak 😉

 2. Kajsa says:

  vart kan man köpa fin bulgur & vilket märke tycker du är bäst? 🙂

  1. Zeina Author says:

   Fikornig bulgur finns att hittas i de flesta affärer. Jag köper inte ett speciellt märke utan tar det som finns att hitta 🙂 Hoppas att du hittar den i din affär. Lycka till. Mvh Zeina 🙂

   1. Christina says:

    Jag kan inte finna någon så finmalen bulgur i någon enda butik i min närhet, det minsta jag hittat är på Willys och den är från Sevan och heter “Mellangrov bulgur”…. tror du den funkar utan kokning, eller blir det som hagelskott i salladen?

    1. Anonym says:

     du kan hitta i orientaliska mat affärer

 3. Hej! Måste bara säga; fantastisk hemsida!! Nu till frågan; åt tabouli utan bulgur en gång och tyckte att det var fantastiskt gott, är det samma recept bara att man utesluter bulgur eller är det något annat som gäller?
  Mvh
  Anna

  1. Zeina Author says:

   Hej och TACK 😀 ja du kan bara följa receptet och ha i ytterst lite bulgur eller utesluta helt 🙂 Mvh Zeina

  2. Minou says:

   Min man har ätit tabbouleh utan bulgur i Dubai och tycker att den är mycket god. Vi har lagat efter Zeinas recept utan bulgur och han tyckte att det blev precis samma smak.

 4. Bert Rolfart says:

  Hej. Tack för alla fantastiska recept! Idag gjorde jag tabuoli men fick problem. Jag samlade in hur mycket persilja som helst från kryddlandet men fick inte ihop 500 g. Står det verkligen rätt i receptet? Vid jämförelse med andra skribenter har de inte så mycket persilja i förhållande till olja och citron…??
  Med bulgurn gick det bra att mala till mindre i kvarnen som jag använder till ditt Berbere-recept som jag älskar och som jag idag gjorde till present åt en som också gillar kryddor. Han blev glad.
  Hadetsåbra
  Bert

 5. Lisa Forsanker Duvaldt says:

  Hej.
  Tack för fint recept. Men, min bulgur var tydligen för grov för receptet och kornen blev inte mjuka.
  Fick slänga allt och göra om med kokad bulgur istället.

  1. Annie says:

   Samma här, tog den som fanns på affären men den var visst inte tillräckligt fin… Så det det blev tyvärr enbart bulgur då resten av ingredienserna var ihopblandade med okokta bulgurn.

 6. Nathalie says:

  Tack för detta receptet Zeina! Det blev jättegott och precis som jag minns tabbouleh under min uppväxt. Så friskt!

 7. Anonym says:

  Hur länge håller sig en tabouli??

 8. Bitte says:

  Hur länge håller sig tabouli??

 9. Hej! Jag tror tyvärr att det kanske har blivit fel i receptet när det gäller mängden persilja. Det står att det ska vara ett halv kilo (500 gram). De vanliga “krukorna” man köper i mataffären är på 20 g. I så fall behöver man köpa 25 st paket. Det betyder (utifrån priserna på min Hemköp) att bara persiljan kostar 400 kr. Kan detta stämma?

  1. Jesper says:

   Använd bladpersilja. 250g kostar ca 30kr

   1. Veronica Carlström says:

    Använder bara couscous de ggr jag har gjort Tabbouleh. Har aldrig ens provat med bulgur. Man behöver aldrig fundera på om grynen blir mjuka.

  2. Anonym says:

   Man köper en knippe asså inte i kruka oftast utländska affärer har det eller grönsakstorg. Jag köpte 3 stora knippar typ ett kilo för 27 kr igår 🙂

 10. Pingback: Caprese | Odlarliv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close