Fatayer sabenegh som betyder spenatpiroger på arabiska är fantastiskt goda och syrliga piroger. Personliga favoriter som traditionellt görs på deg som kavlas tunt och fylls med den smarriga spenatfyllningen. Här har jag gjort en twist på fatayer och använt smördeg istället. Det gick supersnabbt och pirogerna blev himmelskt goda. Sumak som jag har i fyllningen är en syrlig krydda från Mellanöstern och finns på kryddhyllan i välsorterade matbutiker.
4 portioner, 12 st piroger
2 rullar smördeg (á 250 g)
200 g färsk spenat
1 röd eller gul lök
1 citron
1 msk sumak (syrlig krydda från Mellanöstern)
2 tsk paprikapulver eller chilipulver
1 msk olivolja
Salt & svartpeppar
Pensling och garnering:
Ägg
Sesamfrön (valfritt)
Gör såhär:
Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Hacka spenat fint, hacka lök i små tärningar. Blanda ihop spenat, lök, sumak, olivolja, salt, peppar, paprikapulver, zest från en citron och juice från en halv citron (du vill inte ha för mycket vätska i fyllningen).
Öppna upp smördegsrullen och dela den i 6 lika stora rektangulära bitar. Lägg fyllning på smördegen och nyp ihop smördegen ordentligt. Se i klippet nedan hur jag gör. Viktigt att du verkligen nyper ihop smördegen ordentligt, annars öppnas pirogerna upp under gräddning.
Pensla pirogerna med ett uppvispat ägg, toppa med sesamfrön. Baka pirogerna frasiga och gyllene mitt i ugnen i ca 12-15 min. Servera varma eller kalla. Enjoy!
De här verkar jättegoda! Finns det något man kan byta ut sumak mot om man inte skulle hitta det?
Sumak finns i alla orientaliska affärer, den ger särskild syrlig smak.
Kan man använda fryst spenat?