REKLAM FÖR MIN BRÖDBOK
Om man översätter namnet på denna vackra franska paj till svenska blir det ungefär ”grönsakspajkrona”. Ett passande namn på en läcker grönsakspaj formad som en krona. Så fin att ställa fram på buffén och lika god varm som ljummen.
4 portioner
1 förpackning rund smördeg
1 uppvispat ägg till pensling
Färsk timjan att garnera med
Fyllning:
1 fast och späd zucchini
1 rödlök
100 g cocktailtomater
1/2 dl pesto att pensla med (kan ersättas med fetaost, färskost eller crème fraiche)
Salladen:
250 g salladsblad (mixa gärna olika sorter)
1 dl valnötter
Vinägrett:
1/2 dl vitvinsvinäger
1/2 dl olivolja
1 msk dijonsenap
1/2 tsk salt
2 krm malen svartpeppar
Receptet är från min brödbok- läs mer om den HÄR!
Gör såhär:
Värm ugnen till 200 grader, över- och undervärme. Skiva zucchini och lök tunt (helst med mandolin), halvera tomaterna.
Lägg smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Placera en rund skål, cirka 12 cm i diameter, mitt på smördegen. (Skålen hjälper dig att lägga grönsakerna i en perfekt cirkel och sedan forma en fin krona.) Pensla degen med pesto. Toppa med zucchini, lök och tomat. Ta bort skålen och skär 8 ”tårtbitar” från mitten av degen. Vik upp degflikarna över grönsakerna och tryck ner degen ordentligt. Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen i 17–20 minuter, eller tills degflikarna har fått fin färg. Garnera med färska timjanblad.
Vispa ihop alla ingredienser till vinägretten. Grovhacka salladsblad och valnötter. Lägg i en skål och ringla vinägretten över. Blanda noga och servera med smördegspajen.