Gemista- Grekiska fyllda paprikor och tomater

En helt fantastiskt ljuvlig grekisk rätt! Ugnsbakade paprikor och tomater fyllda med ris och grönsaker. Det som är så härligt med denna rätt är att du kan variera den efter smak. Fyllningen kan smaksättas med de grönsaker och kryddor du själv tycker om. En perfekt “kylskåpsrens rätt”. Hacka ner de grönsaker du har i kylen och blanda ner det i fyllningen. 

6 portioner
Ca 6-7 st tomater
5 st paprikor
1 zucchini (valfritt, kan ersättas med tomat eller paprika)
Olivolja
Salt & peppar
Aluminiumfolie
Förslag på fyllning (läs tips nedan):
3 dl rundkornigt ris (jag tog grötris)
2 gul lök
1 liten aubergine
2 st selleristjälkar
2 st potatisar
4 vitlöksklyftor
1 dl finhackad persilja
0,5 dl finhackad dill (kan ersättas med 3 msk fryst eller torkad dill eller 2 msk torkad oregano)
3 msk finhackad mynta (kan uteslutas eller ersättas med 1 msk torkad mynta)
2-3 msk tomatpuré
0,5 dl olivolja till stekning
Salt & peppar
6 dl vatten
Sås:
0,5 dl olivolja
3 dl vatten
1 tsk salt
Servering:
Citron

TIPS! Fyllningen kan du variera efter smak. Du kan ha i de grönsaker du tycker om och har hemma i kyl. Morot, champinjoner, zucchini osv. Om du vill ha mindre mängd grönsaker i fyllningen går det jättebra att minska grönsaker och öka mängden ris.

Gör såhär:
Skär av ett lock på tomaterna och gröp ur med en tesked. Ta tillvara på alla juicer och fruktkött som du får ur tomaterna. Lägg i en skål och ställ åt sidan. Dela zucchinin i 3-4 bitar och gröp ur med en tesked, ta tillvara på inkråmet. Skär av ett lock på paprikorna, kasta kärnhuset. Vänd på paprikan och skär av lite av de rundade kanter på paprikans undersida för att paprikorna ska stå stabilare i formen senare.

Förbered fyllningen. Hacka lök, potatis och aubergine i små tärningar. Finhacka vitlök, selleri, inkråmet från zucchini och fruktkött från tomat. Finhacka alla örter. Hetta upp rikligt med olivolja i en stekpanna eller kastrull. Stek lök, potatis, aubergine och selleri. Ge grönsakerna en fin stekyta. Tillsätt alla örter, inkråm från zucchini, tomatpure, vitlök, salt, peppar och stek lite till. Vänd i fruktkött från tomaterna och fortsätt steka. Häll i vatten, rör runt och låt såsen sjuda under lock i 10-15 min. Smaka av med salt. Vänd i riset, blanda och låt riset sjuda långsamt under lock tills det har sugit åt sig all vätska, ca 20 min. Riset kommer fortfarande ha en hård kärna i mitten, det är ok, det kommer att tillagas klart i ugnen sen. Späd eventuellt ut med mer vatten om riset känns allt för torrt och hårt, låt sjuda lite till.

Värm ugnen till 200°. Lägg urgröpta tomater, paprikor och zucchini i en ugnsform. Fyll alla grönsaker. Fyllning som blir över klickar du i formen runt om grönsakerna. Blanda 0,5 dl olivolja, 3 dl hett vatten och 1 tsk salt. Häll såsen i formen. Täck formen ordentligt med aluminiumfolie. Tillaga mitt i ugnen i 45 min. Ta ur från ugnen, ta bort folie och baka i ytterligare 10-15 min. Låt vila i 10-15 min i rumstemperatur innan servering. Pressa citron över vid servering.

Join the Conversation

  1. Tror du man kan ha hackat päron i?

    1. Anonym says:

      nej

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close