Assyrisk/syriansk dobo-Lamm med bulgur

På det syrianska/assyriska jul- och påskbordet är dobo ett måsta. Det är en fantastiskt god rätt med lammkött som kokas tills den blir riktigt mör och saftig i en tomatsås. Sedan serveras köttet på en bädd av bulgur. Traditionellt tillagas dobo med ett helt lammstek, gärna med ben. Jag har istället använt lammlägg som också funkar strålande. Jag tycker att det är enklare att jobba med lammlägg och köttet blir garanterat saftigt.

6 portioner
Lammet:
Ca 3,5 kg lammstek med ben (ca 1,2 kg benfri) eller 6 st lammlägg (jag använder lammlägg)
6-7 st vitlöksklyftor
1,5 msk torkad timjan
1 msk paprikapulver
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
1 liten näve färsk timjan
2-3 st lagerblad
Rapsolja till stekning
Tomatsås:
0,5 dl tomatpuré
0,5 dl paprikapuré (kan ersättas med 2 msk paprikapulver)
2 st buljongtärningar (kött eller grönsaksbuljong)
0,5 dl olivolja
7 dl kokhett vatten
Salt och svartpeppar

Bulgurn:
4 dl grovmalen bulgur
2 dl vermicelli
25 g smör
2 msk rapsolja
8 dl kokhett vatten
2 tsk salt

Gör såhär:
Putsa köttet och skär bort senor. Hetta upp olja i en stekpanna och stek köttet på hög värme tills den får fin färg runt om. Det är ok om köttet fortfarande är rosa i mitten, du ska bara ge det en ordentlig stekyta. Lägg köttet i en värmetålig gryta eller ugnsform. Gärna en form eller gryta med ett lock som klarar av ugnsvärme, annars kan du täcka köttet med folie.

Krydda köttet med timjan, paprikapulver, salt och svartpeppar. Gnid in kryddorna i köttet med händerna. Grovhacka vitlöksklyftorna och toppa köttet. Om du jobbar med ett helt lammstek får du skära skåror i köttet och trycka in bitar av vitlök i köttet. Toppa med färsk timjan och tillsätt även lagerblad i ugnsformen.

Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Blanda ihop alla ingredienser till tomatsåsen. Häll tomatsåsen över köttet. Täck köttet med ett lock eller ordentligt med foliepapper. Ta in på sista falsen i ugnen (längst ner) och låt tillagas i ca 2-3 h. Tillagningstiden kan variera beroende på vilket kött du jobbar med. När köttet har varit i 1 h i ugnen tar du ut formen, vänder på köttet, öser med tomatsåsen och fortsätter att tillaga det. Ta gärna ut köttet med jämna mellanrum från ugnen och ös på med såsen. Tillsätt eventuellt mer vätska om den känns torrt.

Bulgurn: Hetta upp smör och rapsolja i en gryta. Stek vermicellin under konstant omrörning tills den får en fin brun färg. Ha koll så vermicellin inte bränns vid. Vänd sedan i bulgurn, salt och blanda noga ihop allting. Häll över hett vatten och blanda. Täck grytan med ett lock, koka upp bulgurn, sänk sedan värmen och låt sjuda på medelhög värme tills bulgurn sväller upp och suger åt sig all vätska, ca 12-15 min. Fluffa till bulgurn med en gaffel.

Lägg upp bulgurn på ett fat, ringla tomatsåsen från köttet över bulgurn och blanda lite lätt. Toppa sedan bulgurn med köttet och servera.

Join the Conversation

  1. Anonym says:

    Dobo är det godaste som finns! Dock brukar vi i traditionell Dobo inte addera örter och olivolja, utan den enda kryddningen är salt, kryddpeppar, vitlök och pul-biber, rapsolja 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close