Balkan/ Färs/ Grytor/ Husmanskost

Sarma- Surkålsdolma på Balkans vis

Kåldolmar är en älskad klassiker som tillagas i många delar av världen. Recept på svenska kåldolmar hittar du HÄR! och på Mellanösterns HÄR! I Balkan gör man kåldolmarna med surkål, det blir helt magiskt gott med det syrliga från surkålen och dessutom så enkelt när man slipper förvälla kålen. I vissa recept tillsätter man även rökt kött eller korv för att göra rätten ännu godare men det funkar alldeles utmärkt utan. Surkålshuvud hittar man i välsorterade mataffärer, brukar vara vakuumförpackad i kyldisken.
6-8 portioner
1 stort surkålshuvud
200 g rökt kött eller korv (valfritt)
2-3 st lagerblad
2 tsk paprikapulver
Ca 8 dl vatten
Fyllning:
1 kg köttfärs av valfri sort
2 gula lökar
3 st vitlöksklyftor
2 dl ris (valfri sort, tex rundkornigt, långkornigt eller jasminris)
Ca 2 tsk vegeta (allkrydda som används i Balkan, kan uteslutas)
1 msk paprikapulver
Salt & peppar
Olja till stekning
Redning:
25 g smör
1 msk vetemjöl
2 ts paprikapulver

Gör såhär:
Förbered surkålen. Skär bort den hårda stocken på kålen, separera bladen. Skölj kålen ordentligt i ljummet vatten. Låt rinna av i en sil.

Hacka lök i små tärningar, finhacka vitlöken. Hetta upp olja och stek löken tills den får färg. Vänd i vitlök och köttfärs. Krydda med vegeta, paprikapulver och stek tills färsen får färg. Vänd i ris, smaka av med salt, peppar, blanda ordentligt och dra sedan bort från värmen.

Ta ett vitkålsblad, om bladet är stort delar du den i mitten. Skär bort den hårda delen på bladet så det går lättare att rulla. Lägg ca 2 msk fyllning på bladet, vik in kanterna och rulla. Stapla dina kåldolmar med öppningen nedåt på ett fat.

De mindre bladen som är svåra att fyra och rulla lägger du i botten av en gryta. Varva kåldolmarna i grytan. Skär rökt kött eller rökt korv i bitar, lägg det och lagerblad på kåldolmarna. Strö 2 tsk paprikapulver över och häll så mycket varmt vatten som det behövs för att exakt täcka kåldolmarna. Täck med ett lock och låt puttra på medelvärme i ca 2 timmar. Tillsätt eventuellt mer vatten vid behov.

Smält smör och stek vetemjöl med paprikapulver under omrörning i ca 1 min. Häll redningen över kåldolmarna, tillsätt lite vatten och låt puttra ca 30 min till. Stäng av värmen, låt kåldolmarna vila en stund, ca 20 min. Servera gärna med bröd!  

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply