Färs/ Husmanskost/ Huvudrätt/ Kött/ Libanon/ Ris

Malfouf- Libanesiska kåldolmar

Ordet “malfouf” betyder “rullad” och det är även namnet på libanesiska kåldolmar. Smakerna är helt fantastiska. En smaksensation av vitlök, kål, färs, citron och ris.
malfouf-16

8 portioner Malfouf
2 vitkålshuvud
Fyllning:
5 dl ris- tvättad och avrunnen
700 g köttfärs
1 msk salt
1 msk sjukryddor
1 tsk kanel
1 tsk svartpeppar
50 g smält smör
1 finhackad gul lök
2 finhackade tomater
Buljong:
6-7 vitlöksklyftor
1 msk salt
2 msk torkad mynta
2 tomater
Ca 7-10 dl vatten
0,5 dl rapsolja

Gör såhär:
Blanda alla ingredienser till fyllningen och ställ åt sidan. Skär bort skaften på vitkålshuvudet och lägg i en stor kastrull med kallt vatten och salt. Koka upp vattnet och sänk värmen. Lossa bladen försiktigt när de börjar mjukna. Det tar tid och man ska vända på kålen då och då. Gör så tills du har lossat alla blad.

Ta ett vitkålsblad, om bladet är stort delar du den i mitten. Skär bort den hårda delen på bladet så det går lättare att rulla. Lägg ca 1,5 msk fyllning, vik in kanterna och rulla. Stapla dina dolma med öppningen nedåt på en bricka. Mortla vitlöksklyftorna med saltet. Blanda sedan vitlöksstrimlorna med myntan. Lägg skivade tomater i botten av en stor gryta. Lägg ett lager kåldolmar på och strö på lite av din vitlöks- och myntablandning. Gör så hela vägen tills du har fått i alla dina kåldolmar. Avsluta med att strö på det sista av vitlöksmassan, mer mynta, salt och svartpeppar.

Häll över hett vatten och olja, vattnet ska inte täcka dolman helt utan precis nå kanten. Lägg en värmetålig tallrik över dolman och sedan en tyngd på. Detta för att de inte ska öppnas upp under tillagning. Du kan fylla en skål med vatten som tyngd. Låt koka upp och sänk värmen till medelvärme. Låt puttra i minst 1 timme, tillagningstiden varierar beroende på hur tjock vitkålen är, ju tjockare blad desto längre koktid. Efter ca 1-1,5 timme lyfter du försiktigt bort tallriken. Pressa citronerna och häll över saften. Lägg på grytlocket och låt puttra i ca 20-30 min till. Servera gärna med en klick yoghurt och njut av de härliga smakerna.

malfoufmalfouf-rullning
collage_fotor-forberedning malfouf-13malfouf-11malfouf-12     malfouf-15malfouf-18

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  sandra
  27/10/2015 at 00:19

  Hej. Vad heter vitkål på arabiska? Skriv med svenska bokstäver. Mvh Sandra

  • Reply
   Zeina
   27/10/2015 at 11:42

   Det heter Malfof 🙂

   • Reply
    Anna
    21/10/2016 at 20:02

    Betydde inte malfof “rullad” som du skriver högst uppe? Rullad elle vitkål? 😉

 • Reply
  sandra
  27/10/2015 at 00:39

  Jag ska bokstavera en sak. Jag skriver den med svenska bokstäver men det är på arabiska. Vad är lefett el lefätt? Ä r det vitkål?

  • Reply
   Zeina
   27/10/2015 at 11:42

   Hej 🙂 leffett är rättika

 • Reply
  Houda
  08/12/2016 at 22:03

  Superbra recept det blev jättegott tack så mycket Zeina !
  Med vänlig hälsning,
  Houda

 • Leave a Reply