Malfouf- Libanesiska kåldolmar

Ordet “malfouf” betyder “rullad” och det är även namnet på libanesiska kåldolmar. Smakerna är helt fantastiska. En smaksensation av vitlök, kål, färs, citron och ris.
malfouf-16

8 portioner Malfouf
2 vitkålshuvud
Fyllning:
5 dl ris- tvättad och avrunnen
700 g köttfärs
1 msk salt
1 msk sjukryddor
1 tsk kanel
1 tsk svartpeppar
50 g smält smör
1 finhackad gul lök
2 finhackade tomater
Buljong:
6-7 vitlöksklyftor
1 msk salt
2 msk torkad mynta
2 tomater
Ca 7-10 dl vatten
0,5 dl rapsolja

Gör såhär:
Blanda alla ingredienser till fyllningen och ställ åt sidan. Skär bort skaften på vitkålshuvudet och lägg i en stor kastrull med kallt vatten och salt. Koka upp vattnet och sänk värmen. Lossa bladen försiktigt när de börjar mjukna. Det tar tid och man ska vända på kålen då och då. Gör så tills du har lossat alla blad.

Ta ett vitkålsblad, om bladet är stort delar du den i mitten. Skär bort den hårda delen på bladet så det går lättare att rulla. Lägg ca 1,5 msk fyllning, vik in kanterna och rulla. Stapla dina dolma med öppningen nedåt på en bricka. Mortla vitlöksklyftorna med saltet. Blanda sedan vitlöksstrimlorna med myntan. Lägg skivade tomater i botten av en stor gryta. Lägg ett lager kåldolmar på och strö på lite av din vitlöks- och myntablandning. Gör så hela vägen tills du har fått i alla dina kåldolmar. Avsluta med att strö på det sista av vitlöksmassan, mer mynta, salt och svartpeppar.

Häll över hett vatten och olja, vattnet ska inte täcka dolman helt utan precis nå kanten. Lägg en värmetålig tallrik över dolman och sedan en tyngd på. Detta för att de inte ska öppnas upp under tillagning. Du kan fylla en skål med vatten som tyngd. Låt koka upp och sänk värmen till medelvärme. Låt puttra i minst 1 timme, tillagningstiden varierar beroende på hur tjock vitkålen är, ju tjockare blad desto längre koktid. Efter ca 1-1,5 timme lyfter du försiktigt bort tallriken. Pressa citronerna och häll över saften. Lägg på grytlocket och låt puttra i ca 20-30 min till. Servera gärna med en klick yoghurt och njut av de härliga smakerna.

malfoufmalfouf-rullning
collage_fotor-forberedning malfouf-13malfouf-11malfouf-12     malfouf-15malfouf-18

Join the Conversation

 1. sandra says:

  Hej. Vad heter vitkål på arabiska? Skriv med svenska bokstäver. Mvh Sandra

  1. Zeina Author says:

   Det heter Malfof 🙂

   1. Betydde inte malfof “rullad” som du skriver högst uppe? Rullad elle vitkål? 😉

    1. Stephanie says:

     Det betyder både ‘vitkål’ och ‘ihoprullad’.

 2. sandra says:

  Jag ska bokstavera en sak. Jag skriver den med svenska bokstäver men det är på arabiska. Vad är lefett el lefätt? Ä r det vitkål?

  1. Zeina Author says:

   Hej 🙂 leffett är rättika

 3. Houda says:

  Superbra recept det blev jättegott tack så mycket Zeina !
  Med vänlig hälsning,
  Houda

 4. Matilda says:

  Testade detta recept idag. Första gången jag gör kåldolmar överhuvudtaget. Gick bra! Däremot hade jag förväntat mig mer smak med alla kryddor men blev lite väl mycket ris och inte så mycket smak. Bra att ha som grundrecept, nästa gång minskar jag nog mängden ris och lägger till kanske chili o vitlök i fyllningen.

 5. Sandra says:

  Hej Zeina! Undrar också hur måmga citroner som ska i? Mvh, Sandra

 6. Blev så besviken på denna. Väldigt smaklös. Dubbla kryddorna och lägg vitlök i köttblandningen. lägg i mycket citron i ” buljongen”

 7. Blev så besviken på denna. Väldigt smaklös. Dubbla kryddorna och lägg vitlök i köttblandningen. lägg i mycket citron i ” buljongen”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close