Mexikansk Carne adovada på mitt vis

Wow vilken gryta, fantastiska smaker!  En traditionell mexikansk carne adovada görs med fläskkött och torkade mexikanska chilin som blötläggs och sedan mixas till en fin pure. Jag använder istället högrev och kryddar upp grytan med massa paprikapulver för att få till den fina röda färgen, chipotlepasta för att få fram den härliga rökiga smaken och slänger i chilin som jag har torkat själv och även lite chilipulver. Trots att det är få ingredienser i rätten är den fullsmockad med smaker, honungn ger en riktigt läcker sötma och vinägern en frisk syra. Du måste testa denna!

6 portioner
Ca 1 kg grytkött (jag tog högrev)
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 msk paprikapulver
1 msk chipotlepasta (finns i glasburk i de flesta mataffärer)
2 tsk chilipulver
1-2 st torkade chilin (valfritt)
1 msk honung eller råsocker
1 msk vitvinsvinäger
1 msk torkad oregano
2 tsk spiskummin
1,5 msk vetemjöl
6 dl vatten
Olja till stekning
Salt & peppar
Serveringsförslag:
Ris, riven cheddar, koriander och lime att pressa över

Gör såhär:
Hacka köttet i bitar, hacka lök i små tärningar, hacka vitlök fint. Hetta upp olja i en rymlig stekpanna och bryn köttet tills den får fin färg runt om. Vänd i mjöl och stek lite till. Ställ köttet åt sidan. Hetta upp olja i en gryta som tål ugnsvärme och stek löken tills den får färg. Vänd i vitlök och stek lite till. Tillsätt paprikapulver, spiskummin, oregano, chilipulver och stek lite till. Vänd i köttet, vatten, vinäger, honung, chipotle, torkad chili, salt och peppar. Blanda och låt grytan koka upp. Låt puttra under lock i 15 min.

Värm upp ugnen till 180°, över och undervärme. Lägg in grytan i ugnen och låt tillagas 1-1,5 h, tills köttet är klart. Ta ut från ugnen och låt vila i ca 15 min innan servering.

Join the Conversation

  1. Cajsa says:

    Grytan serveras oftast med “majsmjölsbröd” som påminner lite om “hush puppies” i Mexiko.
    Gott är det!

  2. Tiina Holmgren says:

    Varför ska det tillagas i ugnen och inte på spisen?

  3. Gülay says:

    Hej
    Tror inte vanliga mataffärer har torkat chili som willys och hemköp. Kan man ta färsk chili? Sen undrar jag ska locket vara på grytan när den är i ugn?

    1. Anonym says:

      Det om lock eller inte i ugnen undrar jag också Står i ugnen nu…. med lock….

      1. Mårten says:

        Ja hur vart det hade ni lock på i ugnen?

        1. Gülay says:

          Jag hade lock på 🙂

  4. Anonym says:

    Gott! Men väldigt hett med all chili. Jag tyckte om det även fast det hetta en del i munnen.

  5. Amolala says:

    Tänkte laga i helgen! Går det att tillaga den i lerkruka i ugnen?
    Tack på förhand!

  6. Anders Thelin says:

    Gick utmärkt i Crock Pot!

  7. Anette says:

    Väldigt gott. Jag gjorde grytan med fläskkött och lät det bli klart i grytan. Det är starkt och gott. Rekommenderas!

  8. Jubel says:

    Det där med lock eller ej i ugnen. Det måste du lösa… 🙂

    Jag kör utan lock nu, och tänker att jag blandar runt efter 1h och tillsätter typ 1 dl vatten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close