Kyckling cacciatore- Italiensk kycklinggryta

Kyckling cacciatore är en traditionell italiensk gryta. Cacciatore betyder “jägare” och det är precis vad denna gryta är, en riktig rustik “jägargryta” fylld med smaker. Man kan variera det i det oändliga, precis som de italienska jägarna gjorde, de tillsatte det som fanns till hands. Morot, seller, chili, örter, salami eller potatis är några av förslagen. En traditionell kyckling cacciatore innehåller vitt vin, jag kör min utan. Den smakar fantastiskt, mustig och smakrik. Den möra kycklingen som får blandas med den härliga tomatsåsen, vitlöken, örterna, mamamia så gott. Servera med ris, pasta eller foccacia. En god rätt som du gärna kan bjuda på vid festliga tillfällen, den är både vacker och god.
6-8 portioner Kyckling Cacciatore
4 st kycklingklubbor
0,5 dl vetemjöl
2 paprikor (gärna röd och grön)
2 gula lökar
4 st vitlöksklyftor
10-12 st champinjoner
1 liten bunt persilja
2 pkt krossad tomat (á 400 g)
1 msk tomatpuré
1 kycklingbuljong utspädd i 3 dl hett vatten
1 msk torkad oregano
Salt & peppar
2 msk balsamvinäger (kan uteslutas)
Olivolja eller rapsolja till stekning

Gör såhär:
Dela kycklingklubborna i mitten, krydda runt om med peppar och salt. Vänd kycklingen i vetemjöl. Hetta upp olja i en stekpanna och stek kycklingarna på medelhög värme 6 min på varje sida. Tänk på att inte fylla stekpannan med för mycket kycklingbitar på en gång så de får en fin stekyta. Lägg sedan ett lock på grytan och låt tillagas i ca 15 min, tills de inte längre är råa inuti. Plocka bort kycklingen ur stekpannan och ställ åt sidan.

Hacka alla grönsaker. I samma stekpanna och olja som du stek kycklingen i börjar du med att fräsa löken tills den mjukar. Tillsätt vitlöken och stek lite till. Vänd i paprikan och champinjonerna och stek ytterligare, tills de mjuknar. Vänd i tomatpuren och oreganon, fräs hastigt. Blanda krossad tomat, balsamvinäger, buljongen och rör om. Häll i de stekta kycklingbitarna, koka upp, smaka av och krydda med salt och peppar. Lägg ett lock på grytan och låt sjuda i ca 30 min, tills kycklingen är färdiglagad. Finhacka persiljan och låt det få puttra i grytan sista 5 minuterna. Servera gärna med foccacia, ris eller pasta. Smaklig måltid!

Join the Conversation

  1. Marina says:

    Kan man ta kycklingfilé istället kycklingklubborna?

    1. Zeina Author says:

      Det funkar jätte bra med kycklingfilé 🙂

  2. Hej ! Ska laga detta ikväll då jag varit såå sugen på det enda sen du la upp det 🙂 men jag förstår inte steget från att steka kycklingen i stekpannan och lägga locket på grytan. Menar du att efter jag stekt kycklingen så lägger jag över de i en gryta och stänger locket ? Med eller utan värme i så fall?
    Tack för att du gör min vardag lättare 🙂 // Iman

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Tack för din fina kommentar:-D Efter att kycklingen stekts ska de få tillagas på medelvärme under lock tills de inte längre är råa inuti.Hänger du med? Fråga gärna om det fortfarande är otydligt. Lycka till /kram

      1. Hur ska de tillagas i grytan? med olja? förstår inte heller det momentet

        1. Zeina Author says:

          Kycklingen ska stekas runtom i lite olja först, sen under lock på medelvärme en stund. Sen är det bara att följa resten av receptet. Lycka till

          1. Sven Säterberg says:

            Jag lagade färdigt i ugn till rätt temperatur. Med alu folie ovanpå . Kanske samma ?

  3. Johannes says:

    Stort tack för receptet. Blev en mycket god middag!

  4. Natalie says:

    Funkar det med något annat i mjöl istället för vetemjöl?

    1. Zeina Author says:

      Menar du en annan mjölsort istället för vetemjöl? I såna fall funkar det alldeles utmärkt 😀

  5. Hej hej!

    När i processen läggs det vita vinet till, ifall man vill ha med det?

    1. Micke says:

      Vinet läggs till direkt efter krossade tomaterna gissar jag på

      1. Sven Säterberg says:

        Vitt vin innan vätska, dvs innan tomatkross . Då vinet går in i grönsakerna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close