En lättlagad gryta som sköter sig själv i ugnen och en fantastisk rätt som du kan variera i det oändliga. Du kan ha i dom flesta grönsaker. Välj fritt mellan aubergine, zucchini, svamp, paprika, rotfrukter osv. Yanyana betyder “bredvid varandra” på turkiska och det beskriver denna rätt perfekt. Kött och grönsaker läggs omsorgsfullt bredvid varandra i ugnsformen och sen skjuts in ugnen. Servera med en bit bröd och njut!
6 port
700 benfritt grytkött (förslagsvis högrev eller lamm)
Ca 1,5 kg grönsaker efter smak (läs tips ovan)
1 vitlökshuvud
Grönsaker jag har valt:
500 g potatis
4 tomater
6 st sivri
3 gula lökar
3 färska chili
Marinad:
3/4 dl olivolja
1 msk isot (turkisk chilipeppar med rökig smak) eller chipotlepasta
2 msk publiker (turkiska chiliflakes) eller paprikapulver
1,5 msk torkad timjan eller oregano
Salt & svartpeppar
Serveringsförslag:
Bröd
Gör såhär:
Hacka köttet i små tärningar, ca 1,5 cm. Hacka alla grönsaker i bitar (inte för små), skala vitlökshuvudet och behåll vitlöksklyftorna hela. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden.
Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Lägg köttet i mitten av en rymlig ungsform eller en långpanna med höga kanter. Placera grönsakerna runtom köttet. Häll marinaden över. Täck formen noga med dubbla bakplåtspapper eller folie. Tillaga mitt i ugnen i ca 1,5 h, tills köttet är färdiglagat. Servera med bröd och njut!