Biryani med hirs

Hirs är ett av våra äldsta sädeslag och är full med nyttigheter. Hirs är populärt i många olika delar av världen, bland annat i Nigeria, Uganda, Etiopien, Kina och Indien. Hirs är glutenfritt, mättande och är rikt på mineraler, järn och zink. En fantastisk råvara som vi absolut borde äta mer av här i Sverige. Ha i salladen eller servera som tillbehör vid maten. Konsistensen påminner en aning om couscous. Jag testade att laga en av Indiens och Mellanösterns favorit, nämligen biryani med hirs istället för ris. Fantastiskt gott blev det. Myntatzatsikin var pricken över i:et! Njut av rätten precis som den är eller servera grillat bredvid.

6 portioner
3 dl hirs
1 st grönsaksbuljongtärning
1 gul eller rödlök
2 st morötter
4 st potatisar
3 dl frysta ärtor
2 tsk biryanikrydda (finns i livsmedelsbutiker som säljer produkter från Mellanöstern. Kan ersättas med garam masala)
2 tsk gul curry
2 dl mandlar och cashewnötter
1 dl russin (valfritt)
Olja till stekning
Salt & peppar
Vatten till kokning
Serveringsförslag:
Myntatzatsiki- recept HÄR!

Recept på biryani med ris och kyckling hittar du HÄR! och pakistansk biryani HÄR

Gör såhär:
Lägg hirsen i en fintrådig sil och skölj lite snabbt. Koka upp vatten i en kastrull. Vänd i hirsen och låt koka en minut och sila sedan av. Skölj hirsen i ljummet vatten och låt rinna av. Detta gör du för att få bort alla bitterämnen i hirsen och för att få fram en godare smak. Ställ hirsen åt sidan och börja förbered resten av biryanin.

Hacka lök i tärningar. Skala och hacka potatis och morot i små tärningar. Koka morotstärningarna mjuka, koka ärtorna lite snabbt. Värm upp rapsolja till cirka 170 i en kastrull och fritera potatistärningarna tills de har fått en gyllene färg. Låt rinna av på hushållspapper. Låt russinen ligga i blöt i ljummet vatten i  cirka 15 minuter och sila sedan av.

Hetta upp olja i en kastrull och fräs löken i några minuter. Tillsätt matsked biryanikrydda samt curry och fräs i ytterligare 1 minut. Vänd ner hirsen varsamt. Smula i buljongen och smaka av med salt och peppar. Häll hett vatten över, vattnet ska täcka hirsen med 0,5 cm. Koka upp under lock och sänk sedan värmen. Låt hirsen ångas under lock tills den suger åt sig vätskan och blir fluffig. Du kan eventuellt tillsätta mer vatten om hirsen känns torr. Fluffa sedan till hirsen med en gaffel.

Hetta upp en stekpanna med lite olja och stek ärtor och morot. Vänd sedan i potatis och stek lite till. Krydda med salt och peppar. Stek nötterna i lite olja i en stekpanna tills de har fått en gyllene färg. Tillsätt russinen och  stek i ytterligare 1 minut.

Lägg upp hirsen på ett fat och toppa sedan med ärtor, morot, potatis, nötter och russin. Servera med myntatzatsiki och njut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close