Pakistansk biryani på Zeinas vis

Ok, jag vet! Ingredienslistan är lång och receptet verkar svår men jag lovar att det inte alls är så krångligt som det låter. Titta noga på ingredienserna, det är mestadels kryddor. Och jag lovar, det är så värt varje sekund i köket. Rätten smakar himmelskt gott! Biryani måste ändå vara den godaste risrätten som finns? Kryddigt ris som tillagas på olika vis och idag har jag gjort min tolkning på pakistansk biryani med massa kryddor, marinerad kyckling och karamelliserad lök. Ljuvligt! Servera som en hel måltid med yoghurt eller som tillbehör vid en smarrig gryta.

6 portioner
Kyckling och marinad:

4 kycklingklubbor
1 dl yoghurt
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
0,5 pressad citron
1 tsk spiskummin
1 tsk svartpeppar
1 tsk korianderpulver
1 tsk paprika- eller chilipulver
1 tsk salt
Riset:
4 dl basmatiris (läs tips nedan)
2 gröna chili
3 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1 liten knippe färsk koriander
0,5 citron
1 kanelstång
1 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
3-4 st kardemummakapslar
2-3 st hela nejlikor eller 2 st stjärnis
2 st lagerblad
2 hönsbuljongtärningar eller grönsaksbuljong
Salt & peppar
Olja till stekning
Saffran:
0,5 g saffran
0,5 dl mjölk
TIPS! Använd gärna basmatiris köpt i en Mellanösternbutik. Säljs oftast i säckar, det riset tål att blötläggas och förkokas utan att det blir grötigt i konsistensen. Om du använder “vanligt”  basmatiris köpt på tex Ica får du hoppa över blötläggning. Skölj riset och förkoka i 2 min.

Recept på jemenitisk mandi hittar du HÄR! och vegansk biryani HÄR!

Gör såhär:
Börja med att marinera kycklingen. Dra bort skinnet från kycklingklubborna. Dela kycklingklubborna. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och vänd ner kycklingen i marinaden. Blanda noga och låt gärna marineras i kyl över natten eller minst 30 min rumstemperatur. Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Grilla kyckling mitt i ugnen i ca 35 min, tills kycklingen är helt färdiglagad.

Blanda saffran med varm mjölk, täck och ställ åt sidan. Lägg riset i en skål, häll ljummet vatten över, blanda med handen och sila bort vattnet. Gör samma procedur ca 4-5 ggr, tills vattnet klarnar och inte är grumligt längre. Häll ljummet vatten över och låt stå i rumstemperatur i 30 min. Koka upp rikligt med vatten i en gryta, tillsätt salt. Sila av riset och vänd ner i det kokande vattnet. Låt riset koka i ca 2 min, tills riset mjuknar lite men fortfarande har en hård kärna i mitten. Sila av riset.

Hacka lök i strimlor. Hetta upp olja och stek löken tills den blir karamelliserad. Ta ur löken från gryta/stekpanna och lägg åt sidan. I samma olja som du stekte löken i vänder du ner riven ingefära och vitlök, buljong, alla kryddor till riset, gröna chili och steker allting på medelhög värme i ca 4 min. Vänd ner riset med alla kryddor, pressa citron över och blanda noga. Blanda i karamelliserad lök (spara lite till garnering) och koriander. Tillsätt kyckling och blanda. Häll ca 3 dl hett vatten över, ringla saffransmjölken. Täck med ett lock och värm upp riset på hög värme, sänk sedan värmen och låt riset ångas långsamt i ca 15 min. Tillsätt eventuellt mer vatten om riset känns torrt och låt tillagas lite till. Fluffa till riset med en gaffel, lägg upp på ett fat, garnera med karamelliserad lök och servera gärna med raita eller yoghurtdipp.

Marinerad kyckling, blötlagt ris och saffransmjölk
Karamelliserad lök
This error message is only visible to WordPress admins
HTTP Error. Unable to connect to the Instagram API. Feed will not update.

Join the Conversation

  1. Carro says:

    Gjorde denna maträtt idag.
    Kan inget mer än att säga f**** va god den var. Alltså tack zeina för att du finns.❤
    Ya 3atiki al afiye!

  2. Liselotte says:

    JÄTTEGOD!!!! men oj vilken tid det tog, att det var många kryddor var inte problemet. Från A till Ö tog det mig 2 timmar.L

  3. Det blev riktigt jädra gott men inte riktigt som jag är van vid att pakistansk biryani brukar smaka. Kommer att prova igen men utan eller med mindre saffan samt lägga till lite extra kardemumma. Tack Zeina för dina underbara recept

  4. Underbart gott, älskar kryddig mat. Jag har nog inte följt allt till punkt och pricka, men det går nog knappt att misslyckas när det är så många fantastiska smaker. Buljongtärningarna ville inte riktigt lösas upp, men det var det enda.

  5. Jörgen Billgren says:

    Hej
    Ska prova denna till helgen.
    Men ska även göra en vegetarisk variant. Vad kan man ersätta kycklingen med i så fall?
    tack
    mvh
    Jörgen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close