Risgrynsgröt med saftsoppa

Risgrynsgröt är en klassiker som är god att avnjuta året runt. På vintern är den extra god och värmande. På somrarna äter vi den kall. Ge gröten sin tid att koka långsamt under lock, skynda inte på den, den blir godast då. En klick smör gör den extra krämig och vaniljsockret ger den en lyxig touch. Hemmagjord saftsoppa är för mig ett givet tillbehör, så himla gott!

Risgrynsgröt, 6 portioner
3 dl grötris
6 dl vatten
10 g smör
2 st kanelstång
0,5 tsk salt
1 msk vaniljsocker (kan uteslutas)
Ca 12 dl mjölk (3% fetthalt)

Gör såhär:
Blanda smör, vatten, ris och salt i en kastrull. Koka upp och låt puttra under lock på medelvärme i 10 min, rör om då och då så riskornen inte fastnar i botten av kastrullen. Tillsätt sedan mjölk, vaniljsocker och kanelstång, rör om, sänk värmen och låt sjuda på svag värme under lock i ca 1-1,5 timme. Rör om då och då (inte för ofta) så riset inte bränns i botten av kastrullen, tänk på att ha svag värme på. Låt gröten får koka extra länge på svag värme så blir den god och krämig. Servera med mjölk eller saftsoppa!

Saftsoppa, ca 1 liter
2 dl blandsaft
6 dl vatten
2 msk potatismjöl+ 1 dl vatten

Gör såhär:
Späd ut 2 dl saftkoncentrat med 6 dl vatten. Lägg i en kastrull och värm upp. Blanda potatismjöl med 1 dl vatten i en skål och rör ner i den varma saften samtidigt som du rör om så det inte bildas klumpar. Koka upp under ständig omrörning på medelvärme, så fort saften börja bubbla är den klar. Vill du ha en sötare saftsoppa kan du tillsätta lite mer saftkoncentrat. Servera saftsoppan kall eller varm. Förvara i kylen upp till 10 dagar.
12370912_1624228421176318_1856058798126948002_o

Join the Conversation

 1. Pamela says:

  Tvättar du riset innan Zeina?

  1. Zeina Author says:

   Nej det gör jag inte när jag lagar gröt 😀

 2. Hej! Jag vill jätte gärna prova göra detta men jag undrar vilken blandsaft använde du? Vilken smak? Älskar din blogg! Går in dagligen minst 3 gånger! Super duktig är du

  1. Zeina Author says:

   Hej,
   Tack snälla 😀 Jag använde blandsaft med jordgubbssmak. KRAM

 3. Samaneh says:

  Går det med basmatiris?

  1. Zeina Author says:

   Det blir inte riktigt samma sak med basmatiris ❤

 4. Ninwa Messo says:

  Åh som jag längtat att du skulle lägga it/reposta detta recept. Va mer sugen på saften till fröten än självaste gröten..

  Men är det liknande den man fick i skolan tillsammans med kanel o socker? Nu för tiden får man aldrig (jo kanske nån enda gång) det. Nu e de bara med kanel o socker (jag jobbat i skola).

 5. Kan man använda maizena istället för potatismjöl till saftsoppan? Kom på att jag inte hade det hemma :/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close