Janssons frestelse- extra krämig

Jag älskar janssons frestelse och jag gör min extra krämig. Jag snålar inte med grädden, blir nästan som en krämig potatisgratäng. Så gott!

6 portioner Janssons frestelse
1 kg mjölig potatis
2 gula lökar
1 burk ansjovis (125 g)
5 dl grädde (36%-40% fetthalt)
2 dl mjölk
2 msk ansjovisspad
0,5 dl ströbröd
Ca 15 g smör
Serveringsförslag:
Köttbullar– recept HÄR!

Gör såhär:
Skär löken i tärningar och stek i smör. Löken ska inte få färg, bara mjukna och bli glansig. Ställ sedan åt sidan.
Värm ugnen till 200°. Skala potatisen och tvätta nu innan du skär den. Du vill behålla all stärkelse som finns i potatisen för att få en krämig gratäng. Skär sedan i tunna strimlor.
Skär ca 8 st (ta mer eller mindre om du villl det) ansjovisfiléer i strimlor. Smörj en ugnsform med smör och varva sedan potatis, lök och ansjovis i den. Häll över ansjovisspad, grädde och mjölk, skaka på formen så allting blandas väl. Strö över ströbröd, klicka på smöret och baka sedan mitt i ugnen i ca 1 timme. Ta ut och låt svalna innan servering.
6
Janssons frestelse

Join the Conversation

  1. Minou says:

    Varför ska man tvätta potatisen efter att man skalat den innan man strimlar den? Jag tvättar de mjöliga potatisarna och torkar dem/låter dem torka. Sedan skalar och strimlar jag. Om man tvättar potatisen utan skal försvinner väl stärkelsen och det vill man inte. I receptet står det att man ska skölja potatisen för att ha kvar stärkelsen!

  2. Minou says:

    Jansson är familjens favorit på julbordet. Tack och lov hittade vi anjovis så att det blir hemmalagad Jansson även i år. Jansson är en god rätt som finns även i Finland.

  3. MixyT says:

    Jag använder två burkar anjovisfiléer och tog ingen mjölk, bara 5 dl vispgrädde och blandade allt spadet från två burkar anjovis i grädden. Lite peppar och salt. Det blev perfekt. Min favoriträtt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close