En mättande klassiker, spenatsoppa med ägghalva. Jag tillsätter lite potatis i soppan för att göra den lite matigare och kryddar den med en gnutta spiskummin. Vid servering strör jag på rostad lök eller frön för att få lite “crunch” i rätten. Ägghalvan är pricken över! Fantastiskt gott och en favorit här hemma hos oss.
4 portioner spenatsoppa
4 st potatisar
1/2 purjolök eller 2 gula lökar
500 g fryst hackad spenat
2 dl grädde
Ca 2 dl vatten
2 st buljongtärningar eller 1 msk fond (hönsbuljong eller grönsaksbuljong, ta det du gillar)
1 tsk spiskummin (valfritt)
Smör eller rapsolja till stekning
Salt & svartpeppar
Serveringsförslag:
Kokta ägg
Rostad lök eller rostade frön (solros eller pumpafrön)
Gör såhär:
Hacka potatisen och purjolöken i bitar, spelar ingen roll hur för soppan ska mixas. Fräs i smör eller olja tills lök paj potatis får lite stekyta. Tillsätt vatten, buljongen och spenaten. Koka upp och låt puttra i ca 20 min. Häll i grädden, peppar och spiskummin, låt koka i ytterligare 10 min. Mixa med stavmixer och koka i 5 min till. Späd eventuellt ut med mer vatten om soppan är för tjock. Servera med en ägghalva och strö på rostad lök eller frön.
Jag älskar spenatsoppa med ägghalva. Mycket bra recept. Jag saknar recept på finsk mat på bloggen men den här soppan kan räknas dit.
Jag undrar om det stämmer det att det bara ska vara 2 dl vatten? Det låter så lite till en soppa för 4, även om det även ska tillsättas grädde.
Fräs i smör eller olja tills lök paj potatis får lite stekyta.”[lök paj”?}
Lök paj ?
Så himla god spenatsoppa! Gjorde min på nyzealändsk spenat och serverade med söta cocktailtomater. Mums! 5 av 5 stjärnor