Butterkaka med saffran och vaniljkräm

Saffran-  och lussebullar i all ära men en riktig saftig butterkaka är oslagbart! Saftig, vacker och full med smaker. Saffran, vanilj och kardemumma är en oslagbar kombination. Vaniljkrämen gör kakan extra mjuk och krämig. Som grädde på moset ringlar jag över en glasyr, mycket av livets goda i en och samma kaka. Steg för steg bilder på hur du gör denna finfina butterkaka med saffran och vaniljkräm.

12 stora bitar butterkaka med saffran
Degen:
1 g saffran (mängden kan halveras till 0,5 g)
75 g smör
2,5 dl mjölk
1 tsk mortlade kardemummakärnor
1,5 tsk vaniljsocker
25 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
0,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
7 dl vetemjöl
Fyllning:
10 msk pulver av marsans snabbvispade vaniljsås
1,5 tsk vaniljsocker
4 dl mjölk (3% fetthalt)
Valfri garnering, välj fritt eller uteslut:
Pärlsocker
Mandel
Glasyr:
1 dl florsocker
Ca 1 tsk vatten

Recept på saftiga saffransbullar med vaniljkräm hittar du HÄR!

Gör såhär:
Lös upp saffranet i 2 msk hett vatten och ställ åt sidan. Värm mjölken och lägg i smöret, smöret behöver inte smälta helt, bara den mjuknar. När mjölken är ljummen, ca 37°, blandar du den med jästen. Blanda saffranet, salt, kardemumma, vaniljsocker och socker med mjölken, rör om. Tillsätt sedan mjöl och knåda degen väl en bra stund tills den blir smidig. Jag arbetar degen 10 min i bakmaskinen eller för hand så den blir elastisk och fin. Täck sedan bunken med en plastpåse och låt jäsa 1 timme i rumstemperatur.

Gör fyllningen. Lägg 10 msk marsanpulver och 1,5 tsk vaniljsocker i en skål och mjölken i en separat skål. Samtidigt som du vispar häller du försiktigt pulvret i mjölken, så slipper du klumpar. Låt sedan stå i kylen under tiden degen jäser. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en springform med avtagbar kant och smörj kanterna med smör. Ställ åt sidan.

Häll ut degen på mjölat bakbord, kavla ut en rektangulär platta, ca 50×40 cm. Bred på 3/4 av vaniljkrämen spara resten till garnering. Rull plattan från långsidan. Skär ut ca 12 st bullar och lägg i formen. Klicka på resterande vaniljkräm och strö på önskad garnering. Täck med bakduk och låt jäsa i ca 45-60 min.

Värm ugnen till 200°. Baka mitt i ugnen i ca 30-35 min. Ta ut och låt kallna helt. Blanda florsocker och vatten tills du får en tjock och glasyr, ringla över den kalla kakan med en sked. Låt glasyren stelna och servera kakan. Vill du frysa in kakan kan du görs det innan du ringlar över glasyren. SÅ GOTT!

Efter en stund får du en tjock och krämig vaniljkräm. Ha i lite extra vaniljsocker för godare smak.
Bred på krämen på plattan, spara lite till garnering.
Bred på krämen på plattan, spara lite till garnering.
Skär ut fin fina bullar.
Skär ut fin fina bullar.
Klicka på resterande vaniljkräm, lovely!
Klicka på resterande vaniljkräm, lovely!
Garnera med önskad garnering och låt jäsa i ca 45 min under bakduk.
Garnera med önskad garnering och låt jäsa i ca 45 min under bakduk.
Se så vackert! Fantastisk kaka.
Se så vackert! Fantastisk kaka.
Gott!
Gott!
Butterkaka
This error message is only visible to WordPress admins
HTTP Error. Unable to connect to the Instagram API. Feed will not update.

Join the Conversation

  1. Veronica says:

    Det står smöret behöver smälta helt, bara det mjuknar. Antar att du missat ett inte där? 🙂

    1. Zeina Author says:

      OJ! Tack snälla för att du uppmärksammade mig. Har fixat det 🙂 kram

  2. Lill Karlsson says:

    Har just bullan i ugnen. Har en 24 cm springform, Bullan jäser över kanten. Så jag tycker att du bör skriva i receptet att man använder en 28 cm diam springform. Det tror jag skulle bli lämpligare. Men i övrigt ser det fint ut. Spännande att smaka.

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Jag har själv använt en springform på 24 cm 😀 Hoppas att det blev bra ändå. Kram

  3. Nadja says:

    Hur stor var springformen du använde?
    Ser fantastiskt ut

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Tack 😀 Den är 25 cm.

  4. Åh, denna kaka måste jag bara komma ihåg att testa nu när julbaket snart sätter igång! Den ser ljuvlig ut.

  5. Izabela says:

    Bakar den då och då. Blir alltid got. Idag bakar den igen. Tack Zeina för denna recept.

  6. fer la classes de resposteriai fer la activitat de nutrcio per aprendre y estudiar per apendre les receptes y la resosteria tambe estudiar enciclopedias de arte de la cocina .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close