Fisk & Skaldjur/ Husmanskost/ Huvudrätt/ Potatis/ Sverige/ Utvalt

Panerad fisk med potatismos och kall dillsås

Detta är rena rama lyxmaten från tiden man gick i skolan. Den absoluta höjdpunkten när panerad fisk, potatismos, kall dillsås och ärtor stod på menyn. Jag brukade bokstavligt dränka tallriken med såsen (jag gör det fortfarande). Jag tröttnar aldrig på denna rätt. Något av det godaste som finns!
Fotor_144709682376095

6 portioner
Fisken
6 st djupfryst eller färsk vit fiskfilé av valfri sort (tex rödspättafilé, torsk osv. De flesta vita fiskar funkar utmärkt)
1-2 ägg
2 msk mjölk
Ca 1 dl vetemjöl
Ca 3 dl ströbröd
1 msk citronsaft från färsk citron
1 tsk örtsalt eller vanlig salt
1 tsk svartpeppar
Stekning:
Smör
Kall dillsås (skolans fisksås)
3 dl gräddfil
1 dl filmjölk, vanlig yoghurt eller cremefraiché (jag rekommenderar filmjölk)
0,5 dl majonäs
1 dl bostongurka
1 kruka finhackad färsk dill eller 1 pkt (35 g) djupfryst dill
1 msk citronsaft
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1 nypa svartpeppar

Gör såhär:
Såsen: Blanda ihop allting och ställ i kylen en stund innan servering! Lätt som en plätt men ack så gott.Potatismos- Recept finns längre ner på denna sida

Fisken: Tina upp fisken om du använder djupfryst. Torka dem med hushållspapper, strö sedan på salt och peppar. Låt stå en stund medan du förbereder garnering. Vispa upp ägget med en gaffel tillsammans med citronsaft och mjölk. Lägg ströbröd och vetemjöl i separata tallrikar. Vänd en filé i mjöl, sedan i ägg och slutligen i ströbröd. Hetta upp en rejäl klick smör i en stekpanna och stek fisken i ca 4-7 min på varje sida (stektiden kan variera beroende på hur tjock filé du har). Är du osäker på om fisken är genomstekt kan du baka dem en stund i ugnen efter att du stekt dem. Lägg på en plåt och baka mitt i ugnen på 200° några minuter. Servera med ärtor eller riven morot, dillsås och potatismos.
Fotor_144709661666933
Fotor_144709671092024
Fotor_144709675220586
Potatismos
500 g potatis (mjölig sort)
1-2 dl mjölk
50 g smör
1 tsk salt
Muskonöt och vitpeppar
Gör såhär:
Skala potatisen och koka dem mjuka. Pressa eller mosa dem till en fin pure. Mixa inte med en handmixer för då blir potatisen klistrig i konsistensen. Värm mjölken fingervarmt och blanda i smöret så den mjuknar lite. Blanda mjölk och salt med potatisen, blanda med en träslev eller en elvisp tills du får en fluffig mos. Tillsätt mer mjölk om moset är för tjockt. Smaka av med muskonöt och vitpeppar.Panerad fisk
Fotor_144709701098758

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

25 Comments

  • Reply
    Slavica
    10/11/2015 at 12:37

    Det är min dotters favorit!Det gör jag ofta!Tack Zeina❤️

    • Reply
      Zeina
      10/11/2015 at 19:07

      Så glad jag blir. Tack för att du berättar. Kram till dig och din dotter. /Zeina 😀

  • Reply
    Emelie
    13/11/2015 at 10:20

    Gjorde detta igår på ditt recept (inklusive dillsåsen) det blev så jäkla gott! Fantastiskt bra sida och du har riktigt bra recept som är enkla att följa och så blir man inspirerad, Tack så mycket!

    • Reply
      Zeina
      14/11/2015 at 13:07

      SÅ KUL! Tack för att du berättar. KRAM /Zeina

  • Reply
    June
    23/11/2015 at 08:15

    Jag undrar om man kan baka de i ugnen istället? Om ja, vilken temperatur och hur lång? Tack på förhand 🙂

    • Reply
      Zeina
      24/11/2015 at 23:03

      Ja det ska nog kunna gå, 200° i ca 15-20 min hade nog funkat bra. Har inte testat själv. Lycka till /Mvh Zeina 🙂

  • Reply
    Mårtenssons Kök
    08/12/2015 at 20:58

    Ja vi är ju fiskgalna och panerad fisk äter vi mer än gärna. Tartarsås är en av våra favoritsåser och det har vi oftast till panerad fisk. Din middagstallrik ser ljuvligt god ut.
    Kramar

    • Reply
      Zeina
      09/12/2015 at 20:16

      Tack så hjärtligt. Ja den är verkligen god 🙂 /Kram

  • Reply
    Petra
    26/01/2016 at 18:18

    Tack för receptet, supergott var det! Till och med barnen som inte är så mycket för sås (annat än ketchup!) tyckte att den var god. Tvååringen åt hur mycket sås som helst! 🙂 Påminner mycket om såsen i skolan, som jag också brukade dränka tallriken hela tallriken med!

    • Reply
      Zeina
      26/01/2016 at 23:20

      Åh så härligt att läsa 😀 KUL! Tack snälla. Kram /Zeina

  • Reply
    Jana
    27/01/2016 at 12:00

    idag ska jag tillaga denna sås till fisken som ska paneras . väntar på bostingurkan som mannen hämtar från sitt jobb 🙂 trevlig onsdag !

    • Reply
      Zeina
      29/01/2016 at 07:39

      Tack❤
      Hoppas att du gillade såsen. Den är super god. Kram

  • Reply
    M
    15/05/2016 at 17:21

    Hej! Hur många portioner är potatismoset till?

    • Reply
      Zeina
      15/05/2016 at 23:13

      6 portioner är det 🙂

  • Reply
    Lukas
    29/05/2016 at 21:30

    Det blev skit gött! Har testat flera recept alla är lika bra du är grym 😀

    Ha de gött!

    • Reply
      Zeina
      03/06/2016 at 14:14

      Tack 😀 så himla kul att läsa. Ha det bäst du med! Kram

  • Reply
    Magnus
    09/08/2016 at 09:24

    Vad är anledningen till att man ska ha mjölk i ägget till paneringen ?

    • Reply
      Zeina
      14/08/2016 at 23:41

      För att göra paneringen lite lösare i konsistensen, inget måste att ha i och man kan utesluta det om man vill 🙂

  • Reply
    Muna
    11/09/2016 at 10:43

    Gurkmixen är det sån klar bostongurka som är god till korv o gröd eller går det bra att hacka smörgåsguka?

    • Reply
      Zeina
      18/09/2016 at 20:17

      Det är bostongurka 😀 du kan även finhacka smörgåsgurka

  • Reply
    Cecilia
    06/01/2017 at 00:55

    Är så glad att jag hittat dig o dina recept!!Snacka om inspiration! Jag kommer laga många av dina recept!!!!Tack !!!

  • Reply
    Katta
    09/02/2017 at 19:07

    Gjorde detta till middag idag och muuuums vad gott det var!! Tusen tack för receptet..det var inte sista gången jag gör denna rätt

  • Reply
    Ali
    29/08/2018 at 12:27

    sååååååååååååååååå gott!!

  • Reply
    Gülay
    24/03/2019 at 12:13

    Hej Zeina
    Jag vet inte vilket år du kom till Sverige,skulle gärna vilja veta det. När jag gick i skolan på 70 talet i Sverige fick jag och andra muslimska barn inte så varierad mat på skolan. Det var farmarbiff flera dagar i veckan. I vuxen ålder och fortfarande vill jag inte se farmarbiff:)) Det var verkligen höjdpunkt att bli serverat fisk och skolans kalla goda sås.
    Någonting som jag blev sotis över att jag inte fick äta var ugnspannkaka,skolans var ju med fläsk i. Vi fick aldrig ungspankaka utan fläsk utan vanliga runda torra pannkakor. I vuxen ålder fattade jag att man kan göra ungpannkaka utan fläsk som blir lika god. Jag berättar om mina minnen som barn i min kommun.

  • Reply
    anette
    22/05/2019 at 11:56

    så så gott, tog pangasius fisk som är billig. vart super gott. tack

  • Leave a Reply