Bakverk/ Bullar/ Efterrätt/ Sverige

Saftiga saffransbullar med vaniljkräm

Nu ska ni få recept på de absolut saftigaste saffransbullarna som dessutom är extra vackra att titta på. Fyllda med vaniljkräm, formade till fina blommor, penslade med smör och doppade i socker. Ja ni hör vilken magisk saffransbulle det här är. Oemotståndligt goda och saftiga!
Ca 20 st saffransbullar
Degen:
4 dl mjölk
4 påsar (2 g) saffran (halvera mängden för mildare saffransmak)
50 g färsk jäst
½ tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella 10 %
150 g rumsvarmt smör
Cirka 14-15 dl vetemjöl
Fyllning:
4 dl mjölk (3% fetthalt)
10 msk snappvispad marsanpulver
Pensling:
1 ägg
Ca 15 g smör
Strösocker

Se ett klipp HÄR! på Instagram hur jag formar bullarna steg för steg

Gör såhär:
Värm mjölk och saffran till cirka 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan. Blanda i salt, strösocker och kesella. Tillsätt mjukt smör och lite vetemjöl i taget. Knåda degen väl. Täck bunken med plast och låt degen jäsa i ca 45 min. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen i en skål och låt stelna i kylen.

Dela degen i ca 20 bitar och forma till bollar. Täck med kökshandduk. Mjöla bordet och kavla ut en degbit till en rektangulär platta. Skär ut remsor tills plattan ser ut som en “kam” (du ser enklast hur jag menar i klippet). Spritsa vaniljkräm på kanten, rulla ihop från långsidan och forma till en bulle. Lägg på en plåt med bakplåstapper. Täck med kökshandduk och låt jäsa i 30 min.

Värm ugnen till 225° (över- och undervärme). Pensla bullarna med ägg och baka dem gyllene i ca 9-11 min. Låt svalna på plåten. Pensla sedan med smält smör och doppa i socker.

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply
    Emma
    19/12/2019 at 21:54

    Går dessa att frysa? 🙂 Och hur blir det då med sockret?

    • Reply
      Nathalie
      21/12/2019 at 13:58

      Jag såg att Zeina svarade någon på instagram att man bör frysa in bullarna utan socker. När du sedan värmer de i ugnen vid tillfälle sockrar du de då istället 🙂

  • Reply
    Lina
    21/12/2019 at 21:04

    Hej, kan man skippa kesella eller byta den mot något liknade?

    • Reply
      Ida
      23/12/2019 at 10:56

      Undrar jag också! Finns inte här i Danmark…

  • Reply
    Elisabeth Nilsson
    07/04/2020 at 13:03

    Sitter här och tänker baka dessa urgoda bullar men har inte kesella hemma och får inte gå och handla i dessa coronatider. Tänker prova med turkisk yoghurt som har samma fetthalt som kesellan och är en aning syrlig mjölkprodukt också. Går det så går det 🙂

    • Reply
      Zeina
      07/04/2020 at 18:35

      Hej,
      Turkisk yoghurt funkar alldeles utmärkt. Hoppas att du har en trevlig stund i köket 😀

    Leave a Reply