Saftiga saffransbullar med vaniljkräm

Nu ska ni få recept på de absolut saftigaste saffransbullarna som dessutom är extra vackra att titta på. Fyllda med vaniljkräm, formade till fina blommor, penslade med smör och doppade i socker. Ja ni hör vilken magisk saffransbulle det här är. Oemotståndligt goda och saftiga!
Ca 20 st saffransbullar
Degen:
4 dl mjölk
4 påsar (2 g) saffran (halvera mängden för mildare saffransmak)
50 g färsk jäst
½ tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella 10 % (kesella kan ersättas med kvarg med 7% eller 10% fetthalt eller kan även ersättas med 50 g smör. Om du använder smör istället behöver du minska mängden mjöl lite i receptet) 
150 g rumsvarmt smör
Cirka 14-15 dl vetemjöl
Fyllning:
4 dl mjölk (3% fetthalt)
10 msk snappvispad marsanpulver
Pensling:
1 ägg
Ca 15 g smör
Strösocker

Se ett klipp HÄR! på Instagram hur jag formar bullarna steg för steg

Gör såhär:
Värm mjölk och saffran till cirka 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan. Blanda i salt, strösocker och kesella. Tillsätt mjukt smör och lite vetemjöl i taget. Knåda degen väl. Täck bunken med plast och låt degen jäsa i ca 45 min. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen i en skål och låt stelna i kylen.

Dela degen i ca 20 bitar och forma till bollar. Täck med kökshandduk. Mjöla bordet och kavla ut en degbit till en rektangulär platta. Skär ut remsor tills plattan ser ut som en “kam” (du ser enklast hur jag menar i klippet). Spritsa vaniljkräm på kanten, rulla ihop från långsidan och forma till en bulle. Lägg på en plåt med bakplåstapper. Täck med kökshandduk och låt jäsa i 30 min.

Värm ugnen till 225° (över- och undervärme). Pensla bullarna med ägg och baka dem gyllene i ca 9-11 min. Låt svalna på plåten. Pensla sedan med smält smör och doppa i socker.

Join the Conversation

  1. Går dessa att frysa? 🙂 Och hur blir det då med sockret?

    1. Nathalie says:

      Jag såg att Zeina svarade någon på instagram att man bör frysa in bullarna utan socker. När du sedan värmer de i ugnen vid tillfälle sockrar du de då istället 🙂

      1. Anonym says:

        Tex

      2. Premilla says:

        Frys de utan socker och lägg på socker när de skall ätas

  2. Hej, kan man skippa kesella eller byta den mot något liknade?

    1. Undrar jag också! Finns inte här i Danmark…

      1. Sabina says:

        Man kan säkert använda typ creme fraiche istället 🙂 Har inte testat själv, men det skulle jag testa med i alla fall om jag inte har möjlighet till Kesella!

      2. Anonym says:

        Kvarg och kesella är samma sak.

      3. Jag har provat baka nu två gånger lussebullar men inte lyckats med med gästningen . Vad gör jag för fel?

        1. Anonym says:

          Hej Maja!
          kanske var mjölk för varm, det ska vara fingervarmt när man tillsätter jäst.

        2. Inga-Lill says:

          Kvarg och kesella är samma sak

      4. Jessica says:

        Kesella är bara ett namn som
        Arla hittat på. Kvarg heter produkten, kvark (?) på danska 🙂

      5. Simona says:

        Det finns tusentals andra recept utan kasella. Typ som vanliga kanel bullar, med ett ägg i istället för saftigheten. Jag som vegan använder silkeslen tofu i mina bullar .

      6. Kristel says:

        Men i Danmark har man kvarg, det kan man använda i stället 🙂

      7. Wiveca says:

        Kvarg naturell är samma sak som kesella

    2. Anette says:

      Kan man baka dessa med torrjäst?
      Mvh
      Anette

      1. Helena says:

        Min personliga åsikt om du vill baka de med torrjäst är att kalljäsa dem över natten, låta degen vara lite kladdig för att sen tillsätta resterande mjölmängdsom krävsför att få en smidig deg…

      2. Viktoria says:

        Kan man byta ut kesellan mot mjölk? Finns inte kesella var jag bor

        1. Wiktoria says:

          Kvarg är samma sak.

        2. Min kollega har använt yoghurt (turkisk eller grekisk) istället för kvarg och de blev så goda de också!

        3. Zeina brukar föreslå turkisk yoghurt istället för kesella/kvarg tull dessa bullar så det använder jag nu.

      3. Johanna says:

        Jag har bakat dem med både torrjäst och färsk jäst, blev precis lika bra. Gör ingenting om mjölken är “lite för varm” då! 🙂

      4. Anonym says:

        Kan man baka dessa med glutenfritt mjöl?

    3. Sent svar, men köp kvarg som är samma sak.

      1. Anonym says:

        Oj denna kommentar kom fel. Men ja man kan baka med torrjäst

    4. Anonym says:

      Kvarg

    5. Maria Holmgren says:

      Jag bytte ut mot collage Chelsea som jag mosade sönder med stavmixer. Det blev superbra

      1. Maria Holmgren says:

        Naturligtvis ska det vara cottage cheese

    6. Anonym says:

      Kvarg naturell är samma sak som kesella

    7. Martin says:

      Naturell Kvarg i liknande fetthalt är i prinicp samma sak.

    8. ja man kan använda kvarg original

  3. Sitter här och tänker baka dessa urgoda bullar men har inte kesella hemma och får inte gå och handla i dessa coronatider. Tänker prova med turkisk yoghurt som har samma fetthalt som kesellan och är en aning syrlig mjölkprodukt också. Går det så går det 🙂

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Turkisk yoghurt funkar alldeles utmärkt. Hoppas att du har en trevlig stund i köket 😀

      1. Jessica says:

        Kan man kalljäsa dessa?

    2. Hej!
      Jag använde vanlig naturell youturt istället för kesella. Tog det som
      Fanns hemma. Blev jättefina saffransbullar

      1. Linda says:

        Hej! Vet någon vad jag kan ta istället för snabbvispat marsanpulver? Recept på nån vaniljkräm? Bor inte i Sverige och känner inte produkten, så jag vet inte riktigt hur det ska bli plus jag är inget proffs på att baka. Har iaf försökt att googla. Tack på förhand!

        1. Linda says:

          Oj, var inte meningen att hamna under en annan kommentar… Fler saker jag inte är proffs på, tydligen…

        2. Anonym says:

          Jag har använt Camilla hamids recept på vaniljkräm. Jag bor också utomlands och finns inte marsanpulver här

          1. Linda says:

            Tack så himla mycket för svaret! Ska prova

    3. Maria Åslund says:

      Kesella och kvarg är samma sak. Naturell kvarg, alltså.

  4. Helena says:

    Hej . Står här nu o ser att jag ej köpt snabbmarsan kräm utan vanlig men de bör väl funka de med ?

    1. Det gjorde jag förra gången och det fungerade alldeles utmärkt.

  5. Anonym says:

    Fick mina jättestora , va ha man då gjort för fel ? Följt receptet . Kan man göra mindre degklumpar innan utkavlingen ?

    1. Johanna says:

      Jag fick 20 bullar på halva hennes recept, så allt handlar om hur stora bollar man kavlar ut 🙂

  6. Karin says:

    Såå goda bullar och såå roliga att baka tack för ett underbart recept

  7. Tack för receptet så goda bullar och roliga att göra med en annorlunda form

  8. Maria says:

    Supergoda! Ska göra det igen men hälften vanliga Lussekatter och hälften som dessa! 🙂 La pärlsocker istället för socker på vissa så jag tycker socker blir så ”svettigt” direkt.

  9. Maria Blomquist says:

    Det står att över och undervärmen ska vara på men menar du då varmluft? Hittar inget recept på vaniljkrämen. Vad kan ban använda istället för kesella för här i Norge har vi den inte.

    1. Kristel says:

      Över- och undervärme är när man INTE använder varmluft 🙂
      När man tänder för över- och undervärme, går man till symbolen med 2 liggande streck, alltså en ruta med = inne i, hoppas du förstår vilken jag menar 🙂

      Lycka till!

    2. Kristel says:

      I Norge har vi kesam, eller du kan köpa Tyrkisk eller Gresk yoghurt 🙂

  10. Linda says:

    Behöver jag tänka på något om jag vill ”veganisera” receptet? Otalys isf kesella. Havremjölk, isf ägg… vatten? Och mjölkfritt smör.

    Har du några tips? Tack för alla fantastiska tevesoffan och din värme ❤️

  11. susanne eklund says:

    Jag veganiserade det. Jag tog sojamjölk,oatly fraiche och mjölkfritt margarin. vill man ha vaniljsås som vegan väljer man den kokbara.Jag brukar göra den med oatlys svarta havregrädde och tillsätta lite äkta vanilj.Själv gjorde jag en fyllning på mf smörgårmargarin och mandelmassa. Jag gjorde 24 rejält stora verkligen supergoda bullar. Jag bakar alltid med lite jäst och lång jästid, tycker det blir bra.

  12. susanne eklund says:

    Glömde säga att jag penslar aldrig bullarna innan gräddning utan använder växtmjölk direkt de kommer ur ugnen, då stänger man in saftigheten.

  13. går det att ta cream fresh ,jag var i butiken ikväll orkar inte gå en gång till och varje gång tänker jag måtte jag klara mig,jag har KOL

  14. Sandra says:

    Man kan ju göra typ dubbelt så många. Såååå stoooora!

    1. Verkligen, tänkte samma men hur länge ska de va i ugnen då när de är fler å mindre?

  15. Kan man förbereda degen dagen innan i kylskåpet?

  16. Kan man ha mellanmjölk istället för 3%? har aldrig sån hemma och vill inte köpa en hel liter

    1. Lena Nordmark says:

      Fast det går ju åt 8 dl…

  17. Jag gjorde en glutenfri deg från glurenfriagodsaker och följde sen zeinas recept i övrigt – funkade finfint och bullar blev ljuvligt goda!

    1. Maria says:

      Hur gjorde du då? Vad bytte du ut?

  18. Lill Karlsson says:

    Hej. Vilken tyll använder du när du spritsar ut fyllningen?

  19. Lill Karlsson says:

    Hej. Vilken tyll använder du när du spritsar fyllningen?

  20. Kan man använda lätt Kesella tror ni?

  21. Hejsan,
    Om man vill göra glutenfria, är det bara att byta ut mjölet till glutenfritt mjöl eller är det något annat som behöver justeras då?

  22. Simona says:

    Det finns tusentals andra recept utan kasella. Typ som vanliga kanel bullar, med ett ägg i istället för saftigheten. Jag som vegan använder silkeslen tofu i mina bullar .

  23. Christer says:

    Knåda väl? = 15 min I bakmaskin som i andra recept?

    1. Camilla says:

      Jag undrar också om man ska/kan använda bakmaskin som jag brukar…

  24. Sari-P says:

    Tack för jättegott recept!
    Själv hade jag filmjölk hemma istället för kvarg/kesella. Dessutom hade jag även i mandelmassa tillsammans med marsankrämen.

  25. Jag är inte så förtjust i saffran så skippade det och tillsatte kardemumma i degen istället. I vaniljkrämen la jag till kanel också. MUMS! Otroligt saftiga bullar och fin och annorlunda form på dem 🙂 Kanonrecept!

  26. Våra blev groteskt stora och ganska “platta” haha… hade kunnat göra minst det dubbla! Men ser framemot att smaka 😀

  27. Någon som gjort detta recept glutenfritt och kan besjtiva tillvägagåbg. Hittade 11 dl Lailas blå och 2 tsk fiberhusk på annan kommentar men ej tillvägagångssättet i övrigt. Evigt tacksam för svar.

  28. Vi fick inte rätt på fyllningen, 4dl laktosfri mjölk och med Ekströms marsán?
    Varför funkar inte det? Stelnar inte. Smakar bara mjöl och mjölken är som vanligt?

  29. Nicolina says:

    Kan man baka dessa två dagar innan man ska äta dem och förvara i skafferiet? Eller hur förvarar man dem bäst?

  30. Anniesor says:

    Gaping pussy for you babe – http://clickfrm.com/zDvq

  31. Jag undrar om man kan använda marsan som kokas istället för snabvispat marsanpulver?

  32. Testat att baka nu 2 gånger. Jätte bra recept gräddar du dom i två omgångar?

  33. Marina says:

    Så otroligt goda!
    Hade bara vaniljkvarg hemma så tydligen funkar det också

    Nu vill mannen prova göra utan saffran, några tips?

  34. Jessica says:

    Sååå goda, men jag vill också ha tips på smaksättning utan saffran! Vill gärna baka dem igen efter jul…

    1. Zeina Author says:

      Kardemumma funkar strålande 🙂

  35. Millan_millis says:

    Dessa är så roliga att baka och servera. Tänker smaksätta nästa sats med kardemumma och funderar då på vad som passar att fylla med. Är det gott med kardemumma och vanljkräm eller är det något annat som passar bättre?

  36. Oerfaren amatörbagare says:

    Bakade dessa innan jul! Godaste bullarna!!! Tänker baka dem igen, men nu så här efter jul vill jag byta ut saffranet mot kardemumma! Hur mkt kardemumma bör jag ha till detta receptet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close