Bakverk/ Bullar/ Efterrätt/ Sverige

Saftiga saffransbullar med vaniljkräm

Nu ska ni få recept på de absolut saftigaste saffransbullarna som dessutom är extra vackra att titta på. Fyllda med vaniljkräm, formade till fina blommor, penslade med smör och doppade i socker. Ja ni hör vilken magisk saffransbulle det här är. Oemotståndligt goda och saftiga!
Ca 20 st saffransbullar
Degen:
4 dl mjölk
4 påsar (2 g) saffran (halvera mängden för mildare saffransmak)
50 g färsk jäst
½ tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella 10 %
150 g rumsvarmt smör
Cirka 14-15 dl vetemjöl
Fyllning:
4 dl mjölk (3% fetthalt)
10 msk snappvispad marsanpulver
Pensling:
1 ägg
Ca 15 g smör
Strösocker

Se ett klipp HÄR! på Instagram hur jag formar bullarna steg för steg

Gör såhär:
Värm mjölk och saffran till cirka 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan. Blanda i salt, strösocker och kesella. Tillsätt mjukt smör och lite vetemjöl i taget. Knåda degen väl. Täck bunken med plast och låt degen jäsa i ca 45 min. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen i en skål och låt stelna i kylen.

Dela degen i ca 20 bitar och forma till bollar. Täck med kökshandduk. Mjöla bordet och kavla ut en degbit till en rektangulär platta. Skär ut remsor tills plattan ser ut som en “kam” (du ser enklast hur jag menar i klippet). Spritsa vaniljkräm på kanten, rulla ihop från långsidan och forma till en bulle. Lägg på en plåt med bakplåstapper. Täck med kökshandduk och låt jäsa i 30 min.

Värm ugnen till 225° (över- och undervärme). Pensla bullarna med ägg och baka dem gyllene i ca 9-11 min. Låt svalna på plåten. Pensla sedan med smält smör och doppa i socker.

You Might Also Like

26 Comments

  • Reply
    Emma
    19/12/2019 at 21:54

    Går dessa att frysa? 🙂 Och hur blir det då med sockret?

    • Reply
      Nathalie
      21/12/2019 at 13:58

      Jag såg att Zeina svarade någon på instagram att man bör frysa in bullarna utan socker. När du sedan värmer de i ugnen vid tillfälle sockrar du de då istället 🙂

  • Reply
    Lina
    21/12/2019 at 21:04

    Hej, kan man skippa kesella eller byta den mot något liknade?

    • Reply
      Ida
      23/12/2019 at 10:56

      Undrar jag också! Finns inte här i Danmark…

      • Reply
        Sabina
        23/11/2020 at 12:31

        Man kan säkert använda typ creme fraiche istället 🙂 Har inte testat själv, men det skulle jag testa med i alla fall om jag inte har möjlighet till Kesella!

    • Reply
      Anette
      14/11/2020 at 20:44

      Kan man baka dessa med torrjäst?
      Mvh
      Anette

      • Reply
        Helena
        18/11/2020 at 00:03

        Min personliga åsikt om du vill baka de med torrjäst är att kalljäsa dem över natten, låta degen vara lite kladdig för att sen tillsätta resterande mjölmängdsom krävsför att få en smidig deg…

    • Reply
      Mia
      22/11/2020 at 16:02

      Sent svar, men köp kvarg som är samma sak.

  • Reply
    Elisabeth Nilsson
    07/04/2020 at 13:03

    Sitter här och tänker baka dessa urgoda bullar men har inte kesella hemma och får inte gå och handla i dessa coronatider. Tänker prova med turkisk yoghurt som har samma fetthalt som kesellan och är en aning syrlig mjölkprodukt också. Går det så går det 🙂

    • Reply
      Zeina
      07/04/2020 at 18:35

      Hej,
      Turkisk yoghurt funkar alldeles utmärkt. Hoppas att du har en trevlig stund i köket 😀

      • Reply
        Jessica
        20/11/2020 at 21:05

        Kan man kalljäsa dessa?

    • Reply
      Evin
      28/10/2020 at 17:50

      Hej!
      Jag använde vanlig naturell youturt istället för kesella. Tog det som
      Fanns hemma. Blev jättefina saffransbullar

      • Reply
        Linda
        20/11/2020 at 11:03

        Hej! Vet någon vad jag kan ta istället för snabbvispat marsanpulver? Recept på nån vaniljkräm? Bor inte i Sverige och känner inte produkten, så jag vet inte riktigt hur det ska bli plus jag är inget proffs på att baka. Har iaf försökt att googla. Tack på förhand!

        • Reply
          Linda
          20/11/2020 at 11:04

          Oj, var inte meningen att hamna under en annan kommentar… Fler saker jag inte är proffs på, tydligen…

    • Reply
      Maria Åslund
      19/11/2020 at 09:10

      Kesella och kvarg är samma sak. Naturell kvarg, alltså.

  • Reply
    Helena
    11/11/2020 at 18:35

    Hej . Står här nu o ser att jag ej köpt snabbmarsan kräm utan vanlig men de bör väl funka de med ?

    • Reply
      Elisabeth Nilsson
      13/11/2020 at 12:52

      Det gjorde jag förra gången och det fungerade alldeles utmärkt.

  • Reply
    Anonym
    13/11/2020 at 14:19

    Fick mina jättestora , va ha man då gjort för fel ? Följt receptet . Kan man göra mindre degklumpar innan utkavlingen ?

  • Reply
    Karin
    13/11/2020 at 16:51

    Såå goda bullar och såå roliga att baka tack för ett underbart recept

  • Reply
    Ewa
    14/11/2020 at 14:42

    Tack för receptet så goda bullar och roliga att göra med en annorlunda form

  • Reply
    Maria
    18/11/2020 at 20:42

    Supergoda! Ska göra det igen men hälften vanliga Lussekatter och hälften som dessa! 🙂 La pärlsocker istället för socker på vissa så jag tycker socker blir så ”svettigt” direkt.

  • Reply
    Maria Blomquist
    21/11/2020 at 10:45

    Det står att över och undervärmen ska vara på men menar du då varmluft? Hittar inget recept på vaniljkrämen. Vad kan ban använda istället för kesella för här i Norge har vi den inte.

  • Reply
    Linda
    22/11/2020 at 06:43

    Behöver jag tänka på något om jag vill ”veganisera” receptet? Otalys isf kesella. Havremjölk, isf ägg… vatten? Och mjölkfritt smör.

    Har du några tips? Tack för alla fantastiska tevesoffan och din värme ❤️

  • Reply
    susanne eklund
    24/11/2020 at 14:04

    Jag veganiserade det. Jag tog sojamjölk,oatly fraiche och mjölkfritt margarin. vill man ha vaniljsås som vegan väljer man den kokbara.Jag brukar göra den med oatlys svarta havregrädde och tillsätta lite äkta vanilj.Själv gjorde jag en fyllning på mf smörgårmargarin och mandelmassa. Jag gjorde 24 rejält stora verkligen supergoda bullar. Jag bakar alltid med lite jäst och lång jästid, tycker det blir bra.

  • Reply
    susanne eklund
    24/11/2020 at 14:06

    Glömde säga att jag penslar aldrig bullarna innan gräddning utan använder växtmjölk direkt de kommer ur ugnen, då stänger man in saftigheten.

  • Reply
    elisabeth
    25/11/2020 at 22:02

    går det att ta cream fresh ,jag var i butiken ikväll orkar inte gå en gång till och varje gång tänker jag måtte jag klara mig,jag har KOL

  • Leave a Reply