Jag njöt av små nyfriterade donuts sist jag besökte Gröna Lund med familjen. Dom var så goda att vi ställde oss i kön 3 gånger för att köpa dom. Så goda och omöjliga att äta en av! Jag gjorde ett gäng minidonuts hemma och aaaah dom blev lika ljuvliga.
Ca 40 st minidonuts
25 gram färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
3 dl mjölk ( gärna 3% fetthalt)
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
75 g smör (rumstempererad)
1 ägg (kan uteslutas)
Ca 7-8 dl vetemjöl
Neutral olja (tex rapsolja)
Socker till garnering
Gör såhär:
Lös upp jästen i ljummen mjölk. Tillsätt ägg, vaniljsocker och socker, rör om. Blanda i mjöl och klicka i smöret. Knåda degen smidig, gärna i bakmaskin eller för hand i 10 min. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen känns för kladdig. När degen är smidig och ordentligt knådad täcker du bunken med en påse och låter jäsa i 45-60 min.
Häll ut degen på mjölat bakbord och kavla ut den. Stansa ut deg och gör ett hål i mitten med fingret eller en chopstick. Snurra donuten några varv runt fingret för att jämna ut öppningen. Hetta upp olja till 180° och fritera munkarna gyllene ca 3 minuter på varje sida. Låt rinna av på papper och rulla sedan i socker. Servera och njut!