Tulumba

Tulumba är en favoritdessert i bla Balkan, Turkiet och Grekland. Det finns även en liknande dessert i Iran och Mellanöstern. Små krispiga munsbitar som friteras gyllene och doppas i sirap. I detta recept har jag gjort mina tulumba “Balkan style”. Om du vill göra den turkiska varianten som är lite mjukare tillsätter du bara mannagryn och majsstärkelse i smeten, läs i tipsen nedan hur du ska göra.

Se steg för steg hur jag gör min tulumba HÄR!

Ca 40 st tulumba
Sirap:
3 dl socker
1,5 dl vatten
1 msk citronsaft från en färsk citron
Degen:
100 g smör
3 dl vatten
4 dl mjöl
4 st ägg
1 nypa salt
TIPS! Om du vill göra turkisk tulumba tillsätter du 1 msk mannagryn och 1 msk majsstärkelse i degen. Det är inte så stor skillnad mellan balkan och turkisk tulumba. Den turkiska varianten är lite mjukare och balkan tulmuba är krispigare.

Recept på datli hittar du HÄR!

Gör såhär:
Gör sirapen först. Lägg alla ingredienser till sirapen i en kastrull och koka upp under omrörning. När sirapen kokar sänker du värmen och låter den sjuda långsamt i 5 min. Rör om då och då. Stäng av värmen och ställ åt sidan. Låt kallna i rumstemperatur.

Degen: Blanda vatten, salt och smör i en kastrull, koka upp och dra bort från värmen. Häll ner all mjöl blanda kraftigt tills degen släpper kanterna på kastrullen och blir en klump. Låt degen svalna.

Lägg degen i en bunke. Om du ska göra turkisk tulumba tillsätter du mannagryn och majstärkelse i degen nu.

Vispa i ett ägg i taget och blanda kraftigt i några sekunder mellan varje ägg. Om smeten känns alldeles för lös kan du tillsätta lite mer mjöl och vispa lite till. Lägg smeten i en spritpåse.

Hetta upp olja i en kastrull eller stekpanna med höga kanter. Oljan får inte bli för varm, om du friterar tulumban i allt för het olja kan de förbli degiga inuti och inte bli krispiga. Spritsa ut en ca 4 cm lång degbit och klipp av den rakt ner i oljan. Ha tålamod och låt dem fritera långsamt ca 4-5 min på varje sida. När tulumban är gyllene och krispig plockar du upp dem med en hålslev, låt rinna av på papper några sekunder och doppa sedan direkt i kall sirap medan de fortfarande för varma. Rör runt på tulumban tills de täcks med sirap, lägg sedan på ett fat. Servera direkt eller vid senare tillfälle. De klarar sig fint till nästa dag men smakar som bäst samma dag som de har friterats. Förvara i rumstemperatur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close