Bakverk/ Bullar/ Efterrätt/ Sverige

Pepparkaksfyllda lussebullar

Varför ska man välja när man kan få båda? Alltså kärleken som uppstår när pepparkakan möter lussebullen. Helt underbart gott! Och dessa lussebullar är såååå luftiga och saftiga. Du måste testa!

Ca 35-40 st lussekatter
Degen
4 dl mjölk
4 påsar (2 g) saffran (halvera mängden för mildare saffransmak)
50 g färsk jäst
½ tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella 10 %
150 g rumsvarmt smör
Cirka 14-15 dl vetemjöl
Fyllning:
125 g rumsvarmt smör
150 g riven mandelmassa
1 liten påse pepparkakskrydda (18 g, du kan minska mängden för en mildare pepparkakssmak)
Pensling:
1 uppvispat
Pärlsocker (valfritt)

Glöm inte att följa Zeinas Kitchen på Instagram HÄR! & Facebook HÄR!

Gör såhär:
Värm mjölk och saffran till cirka 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan. Blanda i salt, strösocker och kesella. Tillsätt mjukt smör och lite vetemjöl i taget. Knåda degen väl. Täck bunken med plast och låt degen jäsa i ca 45 min. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen i en separat skål.

Värm ugnen till 200° (över och under värme). Dela degen i 3 delar. Kavla ut degen till en rektangulär platta. Bred fyllning på halva degen och rulla fram till mitten. Vänd på degen och gör samma sak igen. Nu har du en snygg åtta. Skär ut degen, lägg på plåt, låt jäsa under bakduk i ca 30 min. Pensla med ägg, strö eventuellt pärlsocker över. Grädda mitt i ugnen i ca 12 min.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply