Maffig amerikansk turtle cheesecake med extra allt. Chokladbotten, fyllig färskostfyllning, smält choklad, kladdig karamellsås och krispiga pekannötter. OH YES! Det är många moment i receptet men den är inte det minsta svår att baka. Om du förbereder din cheesecake dagen innan går det snabbt att montera ihop den nästa dag.
Ca 14-16 bitar
Kakbotten:
300 g chokladkex (tex ballerina eller oreo)
50 g smör
Fyllning:
800 g färskost (tex philadelphiaost)
5 st ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 msk mjöl
Karamellsås:
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl rörsocker strö
Topping:
100 g mjölk eller mörk choklad
Ca 1 dl grovhackade pekannötter
Gör såhär:
Börja med att göra kakbotten. Värm ugnen till 175°. Klä botten av en springform, 25 cm, med bakplåtspapper. Mixa kexen till smulor i en mixer, tillsätt smält smör och blanda ihop allting ordentligt. Tryck smulorna i botten och lite upp på kanterna av springormen. Grädda mitt i ugnen i 10 min. Ställ åt sidan.
Förbered fyllningen. Låt gärna färskosten stå i rumstemperatur en stund innan användning, då går det lättare att vispa den slät. Lägg färskosten, vaniljsocker och socker i en bunke. Mixa osten slät med elvisp på medelhastighet i ca 2 min. Stoppa vispen och skrapa ner kanterna då och då. Se till att det inte finns några klumpar alls i smeten och vispa inte på för hög hastighet. Du vill inte ha massa luftbubblor i smeten utan bara vispa den så slät som möjligt.
När smeten är slät tillsätter du ett ägg i taget och vispar några sekunder mellan varje ägg. Här ska du inte heller vispa på full hastighet på vispen, vispa långsamt tills du får en slät smet. Tillsätt mjöl och vispa lite till. Häll smeten i springformen över kakbotten, sänk temperaturen på ugnen till 150°. Baka mitt i ugnen i ca 50-55 min, tills kakan har stelnat men fortfarande är lite “dallrig” i konsistensen. Stäng av värmen och öppna ugnsluckan, låt kakan svalna i ugnen i 1 timme utan att du stänger luckan. Detta gör du för att slippa få en spricka i kakan. Ta ut från ugnen och låt sedan kallna helt i rumstemperatur. Ibland kan cheesecake spricka lite upptill när den svalnar, det är ok, du kommer ändå täcka den med massa gott. Låt sedan stelna i kylen i minst 2 timmar, gärna över natten
Karamellsåsen: Blanda alla ingredienser i en liten kastrull och koka samman på spisen i ca 5-7 minuter, tills den tjocknar och blir trögflytande. Låt kallna i rumstemperatur innan du ringlar såsen över kakan.
Chokladen: Bryt chokladen i små bitar och smält över vattenbad, låt svalna men inte kallna helt eller stelna till innan du ringlar den över cheesecaken.
Ringla smält choklad och kolasås över cheesecaken. Toppa med grovhackade pekannötter, ringla lite choklad och kolasås över nötterna. Låt cheesecaken stå en stund i kylen innan servering.
Panerar fisk i ett skolkök tillsammans med Kommunal
Recept på maten hittar du här:
https://zeinaskitchen.se/panerad-fisk-med-potatismos-och-kall-dillsas/
Läs mer om kommunal här:
https://www.kommunal.se/
Så gör du den perfekta hummusen med Zeina Mourtada
Perfekt hummus mixad med Bosch VitaPower 4! Den enda blendern du någonsin kommer att behöva i ditt kök! Läs mer om blendern här:
https://www.bosch-home.se/nyheter-och-kampanjer/blender-vitapower-serie4
Recept på hummusbowl
Hummus:
2 frp kokta kikärtor (á 400 g)
4 msk tahina
1 vitlöksklyfta
1-2 citroner (justera syra efter smak)
Salt
Stekta kikärtor
1 frp kokta kikärtor (á 400 g)
1 tsk Spiskummin
1 tsk paprikapulver
Salt & peppar
Rapsolja till stekning
Garnering:
100 g coktailtomater
0,5 gurka
1 rödlök
Olivolja
Chiliflakes
Rödkålssallad:
1 klyfta rödkål
0,5 tsk salt
Ca 1 citron (justera syra efter smak)
2 tsk vitvinsvinäger (kan uteslutas)
2 msk olivolja
Servering:
Bröd
Gör såhär:
Rödkålsallad: Strimla kålen i tunna strimlor, gärna med en mandolin eller osthyvel. Strö salt på kålen. Blanda med övriga ingredienser till kålen och ställ i kylen.
Hummus: Lägg tahina, salt, citronsaft och pressad vitlök i en blender. Mixa i ca 30 sekunder tills tahinan blir en fast och vit massa. Hoppa inte över detta moment, när du mixar tahina får den en mild och god smak och den ger dig en extra krämig hummus. Efter att du har mixat i ca 30 sek kommer tahinan bli ganska fast i konsistensen, späd ut med lite vatten och mixa lite till. När den känns krämig tillsätter du kikärtorna. Skala gärna kikärtorna först. Mixa i ca 2-3 min, öppna upp blendern och skrapa ner kanterna med jämna mellanrum. Smaka av hummusen och tillsätt eventuellt mer salt, citron eller vitlök. När kikärtorna är helt finfördelade börjar du sakta späda ut hummusen med vatten, samtidigt som blendern är igång. Fortsätt mixa tills kikärtsröran är helt len och krämig. Hummusen ska varken vara torr eller för lös i konsistensen.
Stekta kikärtor: Hetta upp olja i en stekpanna. Vänd i kikärtor, krydda med salt, peppar, spiskummin, paprikapulver och stek under omrörning i ca 3-4 min.
Hacka alla grönsaker och persilja. Lägg hummus på en tallrik, toppa med stekta kikärtor, grönsaker, persilja, chiliflakes, oliver och ringla slutligen olivolja över. Servera med bröd!
Pitabrödschips:
2 st tunna pitabröd
0,5 dl zaatar
2 msk olivolja
Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Skär pitabröden i trianglar eller fyrkanter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bröden med olivolja och strö sedan zaatar över. Baka mitt i ugnen tills chipsen blir gyllene och frasiga, ca 6-8 min.
Biryani med Zeina Mourtada
En av de godaste risrätter som finns om du frågar mig. Fullständigt recept hittar du nedan:
https://zeinaskitchen.se/biryani-med-kycklingklubbor/
Missa inte min risskola här:
https://youtu.be/qyBYlJ8gDKo
Mer matinspo på min Instagram🌶
https://www.instagram.com/zeinaskitchen/
Biff med bambuskott
En favorit på min blog. Du måste testa receptet 🙂
Fullständigt recept hittar du här:
https://zeinaskitchen.se/biff-med-bambuskott/
Krämig fetaostpasta meed Zeina Mourtada
Krämig pasta med pesto rosso, bakad fetost, oliver och tomater. Ljuvligt gott! Peston mixar du enkelt ihop på ett kick med Bosch VitaPower 4. Den ultimata blendern som är ett måste i köket. Den är kraftfull, säker och enkel att använda. Älskar även att den är så enkel att rengöra. Den har en smidig CLEAN knapp som du trycker på och du kan även smidigt lossa knivhållaren för att enkelt kunna skölja det som fastnar när du har mixat. Läs mer om Bosch VitaPower 4 här:
https://www.bosch-home.se/nyheter-och-kampanjer/blender-vitapower-serie4
Fullständigt recept hittar du här
https://zeinaskitchen.se/bakad-fetaost-med-pesto-rosso-och-pasta/
Frityrskola & Fish And Chips med Zeina Mourtada
Vad ska du tänka på när du friterar och hur gör man livets godaste fish and chips? Det visar jag i dagens avsnitt. Fullständigt recept hittar du här:
https://zeinaskitchen.se/fish-and-chips/