Chokladmoussetårta

Kombinationen av seg chokladbotten, syrlig hallonmousse och krämig vitchokladmousse gör denna tårta oemotståndligt god. Det är ett långt recept med många steg men absolut inte svår att göra. Moussen är dessutom helt fria gelatin.

Chokladmoussetårta, ca 10 bitar
Chokladbotten
120 g mörk choklad
100g osaltat smör
2 ½ dl socker
2 ägg
1 ½ dl mjöl
2 msk vaniljsocker
1 krm salt

Värm ugnen, 175 grader. Bryt chokladen i bitar, skär smöret i små kuber, lägg i en skål och värm över ett vattenbad. Låt det inte komma vatten eller ånga i skålen, då skär chokladen sig. Rör om tills allting har smält. Ta bort skålen från värmen och blanda i sockret. Det ska inte vispas med en elvisp utan rör bara i sockret tills det blandas ihop med chokladen. Knäck i ett ägg i taget och rör om. Blanda alla torra ingredienser, sikta sedan ner i smeten, rör ordentligt. Klä en bakform, ca 25-28 cm, klipp bort överflödigt papper som är utanför bakformen. Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen i 25 min. Ta ut och låt svalna helt. Kakan ska vara helt kall innan man lägger på moussen.

Hallonmousse
225 g djupfrysta hallon
1 dl gelésocker multi
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
Värm upp hallonen i en kastrull, rör om och mossa dem med en handvisp. När hallonen är mosade och varma lägger du i gelésockret och vaniljsocker. Rör om tills sockret har smält helt och låt koka på medelvärme i ca 1 minut. Ställ åt sidan och låt kallna. Vispa under tiden grädden fluffig. När hallongelén har kallnat vänder du ner den i grädden. Ställ i kylen och låt stelna en stund.
Vit chokladmousse
150 g vit choklad
1 ägg
2 dl grädde
Vispa grädden fluffig, ställ sedan in i kylen. Smält choklad över vattenbad eller i mikron. Ha koll på den om den värms i mikron, öppna luckan, rör om då och då. När chokladen precis har smält låter du den svalna en stund. Vispa under tiden ägget några sekunder med en elvisp. När chokladen svalnat blandar du den med ägget och vispar lite till. Rör i grädden och blanda varsamt men se till att allting blandas ordentligt. Ställ in i kylen och låt stelna i ca 15 min.

Ihopsättning av tårtan
När chokladbottnen har blivit helt kall och moussen har varit i kylen ett tag ska du börja med att sätta ihop tårtan. Börja först med att bre på hallonmoussen, banka sedan tårtan på ett bord försiktigt så du får bort luftbubblor som bildas i moussen. Häll sedan på vitchokladmousse, här ska du vara försiktig när du brer på den så den inte blandas ihop med hallonmoussen. Du ska inte banka den på bordet nu. Ställ sedan tårtan i kylen, täck ordentligt och låt stelna minst 10 timmar i kylen.
Chokladdekoration
Om du vill dekorera tårtan med choklad smälter du chokladen i ett vattenbad och lägger sedan i en engångsspritspåse, klipp ett litet hål och ringla sedan över ett bakplåtspapper. Låt stelna i rumstemperatur över natten. Dekorera tårtan innan servering.
Chokladmoussetårta
34
8Chokladmoussetårta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close