Lancashire hotpot-Brittisk gryta

Tänk dig en mustig kalops fast lyxigare och ännu godare! Det är precis vad en brittisk hotpot påminner mig om. Vilka smaker och vilken fantastisk rätt! Traditionellt tillagas en Lancashire hotpot med lammkött men jag har använt högrev. Ta det du tycker om och se nu till att testa detta recept. Det är lite småpilligt och några steg att följa men hotpot är inte det minsta svår att laga.

6 port
800 g lammstek eller högrev (jag använder högrev)
3 st gula lökar
4-5 st morötter
Ca 6-8 st mellanstora fasta potatisar
2 msk vetemjöl
2 msk Worcestershiresås
2 msk japansk soja (valfritt)
1 st buljongtärning (kött eller grönsaksbuljong)
2-3 st lagerblad
1 tsk torkad timjan till garnering
Salt & svartpeppar
Smör och rapsolja till stekning
30 g smält smör till pensling
Ca 6 dl kokhett vatten
Serveringsförslag:
Saltgurka, kokta ärtor eller rödbetor

Gör såhär:
Hacka köttet i tärningar, hacka löken i strimlor, skala och hacka morot i lika stora bitar som köttet. Hetta upp en rejäl klick smör och rapsolja i en traktörpanna eller gryta. Stek köttet under omrörning tills det får en fin stekyta. Lyft bort köttet och lägg åt sidan. I samma stekpanna/gryta som du stekte köttet tillsätter du en till klick smör och steker löken tills den får färg. Vänd ner köttet med löken och stek lite till. Tillsätt vetemjöl och stek under omrörning tills mjölet blandas in i köttet och löken. Häll över ca 6 dl kokhett vatten och blanda. Tillsätt Worcestershiresås, soja, buljong och lagerblad. Låt grytan puttra under lock i ca 1 h, tills köttet mjuknar.

Stek morötterna i smör tills de får en fin yta och vänd sedan ner med köttet. Smaka av grytan med salt och peppar. Tillsätt eventuellt mer vatten i grytan om det behövs, grytan ska dock inte vara vattning i konsistensen. Låt puttra en stund utan lock, ca 10 min. Under tiden förbereder du potatisen.

Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Skiva potatisen i tunna skivor, inte allt för tunna, använd gärna en mandolin. Nu ska du arrangera hela rätten. Du kan behålla rätten i traktörpannan, om den är värmetålig och har ett lock eller så lägger du över allting i en ugnsform.

Toppa grytan med potatisskivor som du arrangerar på samma sätt som jag har gjort på bilden nedan. Pensla potatisskivorna med smält smör, strö salt över och avsluta med torkad timjan. Täck med lock eller folie. Lägg mitt i ugnen och tillaga i ca 35 min. Ta bort locket/folie och tillaga i ytterligare 20-30 min, tills potatisarna får en fin krispig yta. Ta ut från ugnen och låt stå i ca 10 min och servera sedan med önskat tillbehör. Smaklig måltid!

Join the Conversation

  1. Hejj! Såå gott, kan man förbereda något dagen innan? Tänker som nyårsmat men har ej mkt tid på mig..

    1. Gülay says:

      En gryta blir ju godare nästa dag. Jag hade gjort den dagen innan nyårsafton och värmt i låg värme i ugn nästa dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close