Biryani med kycklingklubbor

Biryani är en läcker óch mycket vacker risrätt. På min blogg har jag många varianter på biryani, skriv Biryani i bloggens sökruta så hittar du du dom. Receptet nedan är en klassiker i det irakiska och kurdiska köket. På min Yotubkanal ser du mig laga rätten steg för steg. Har länkat till klippet nedan.

6–8 portioner
2 morötter
3 potatisar
3 dl djupfrysta ärtor
2 dl russin
4 kycklingklubbor
6 dl basmatiris av god kvalitet 1 finhackad gul lök
ca 8 dl + ca 3⁄4 dl varmt vatten
2 grönsaks- eller hönsbuljongtärningar
3 dl vermicelli
3 dl skållad och skalad
sötmandel
rapsolja till fritering och
stekning
Kryddor
ca 2 msk biryanikrydda
1 1⁄2 tsk curry
1 tsk paprikapulver salt och svartpeppar

Gör såhär:
Skär potatis och morot i små tärningar. Koka morotstärningarna mjuka, koka ärtorna lite snabbt. Värm upp rapsolja till cirka 170 i en kastrull och fritera potatistärningarna tills de har fått en gyllene färg. Låt rinna av på hushållspapper. Låt russinen ligga i blöt i ljummet vatten i  cirka 15 minuter och sila sedan av.

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg kycklingklubborna i en ugnsform. Krydda dem med 2 teskedar biryanikrydda, 1 tesked curry och 1 tesked paprikapulver. Ringla 2 matskedar rapsolja över och ugnsstek klubborna mitt i ugnen i cirka 45 minuter, eller tills de är helt genomstekta.

Skölj riset tills vattnet klarnar. Låt därefter riset ligga i blöt i ljummet vatten i minst
30 minuter, och därefter rinna av ordentligt i en fintrådig sil.
Koka upp 8 deciliter vatten, smula ner buljongtärningarna och rör om tills de har lösts . upp.

Hetta upp 5 matskedar olja i en stor kastrull och fräs löken i några minuter. Tillsätt 1 matsked biryanikrydda samt 1⁄2 tesked curry och fräs i ytterligare 1 minut. Vänd ner riset varsamt. Tillsätt buljongen, det ska täcka riset med knappt 1 cm.

Koka upp och sänk till medelvärme. Koka riset i 15–20 minuter under lock, eller tills det är färdigt. Tillsätt eventuellt mer vatten om det blir för torrt. Fluffa till riset med en gaffel. Hetta upp 2 matskedar olja i en stekpanna och stek vermicellin under ständig omrörning tills den har fått en ljusbrun färg. Håll koll – den bränns vid snabbt! Tillsätt 3⁄4 deciliter varmt vatten och fortsätt att röra om tills pastan mjuknar.  Tillsätt mer vatten, om det behövs.

Hetta upp en stekpanna med lite olja och stek ärtor, morot och potatis. Krydda med salt, peppar och 3⁄4 tesked biryanikrydda. Stek mandlarna i lite olja i en stekpanna tills de har fått en gyllene färg. Tillsätt russinen och  stek i ytterligare 1 minut.

Varva ris, vermicelli, grönsaker, mandel och russin på ett stort fat. (Spara lite av mandeln och russinen för att garnera med.) Lägg kycklingklubborna på toppen och garnera med mandel och russin. Servera tillsammans med en sallad och tsatsiki.

Join the Conversation

  1. Hej Zeina
    Tack för ett fantastiskt recept! Skulle du kunna skriva om den då något fel med texten i ingrediens listan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close