Zereshk polo ba morgh med kycklingfilé

Den här grytan är en lättlagad persisk vardagsrätt. Egentligen görs den med kycklingklubbor, men jag har gjort en förenklad vardagsvariant med kycklingfilé som inte behöver koka lika länge. Ljuvligt gott! Grytan serveras med ris toppat med smörstekta zereshk. Receptet är från min kokbok Veckans Matsedel, den hittar du HÄR!

4 portioner
1 kuvert saffran,
½ g + ½ dl ljummet vatten
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
500 g kycklingbröstfiléolja och smör till stekning
1 tsk malen gurkmeja
2 tsk paprikapulver
4–5 msk tomatpuré
ca 4 dl kokhett vatten
1 kycklingbuljongtärning eller 1 ½ msk koncentrerad kycklingfond
salt och svartpeppar
saften från ca ½ citron
Serveringsförslag
½ dl berberisbär:
10 g smör till stekning
kokt ris, gärna basmati

Recept på polo ba morgh med kycklingklubbor hittar du HÄR!

Gör såhär:
Lägg saffranet i en liten skål och lös upp det med det ljumna vattnet. Täck skålen med plastfolie och låt stå och i minst 15 minuter. Finhacka lök och vitlök. Skär kycklingfiléerna i bitar. Hetta upp olja och en klick smör i en kastrull. Stek löken tills den blir glansig. Tillsätt vitlök, kyckling, gurkmeja och paprikapulver och stek under omrörning till kycklingen fått lite färg. Blanda i tomatpurén och stek i ytterligare någon minut. Tillsätt vatten och buljong. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Rör ner saffransvattnet. Låt grytan koka under lock i cirka 20 minuter, eller tills kycklingen är genomkokt. Blanda slutligen ner citronsaft efter smak och låt sjuda i några minuter till. Fräs berberisbären i smöret på medelvärme i cirka 2 minuter. Toppa det kokta riset med bären och servera tillsammans med grytan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2022. All rights reserved.
Close