Irakisk potatis kubba

Irakiska “potatisbullar” fyllda med köttfärs. Kryddiga och fantastiskt goda. Smidigt att förbereda dem i god tid och fylla frysen, bara att ta fram och fritera dem direkt när de är frysta. Potatiskubba är en irakisk favorit som gärna serveras som en sidorätt vid maten eller på buffén. Funkar även alldeles utmärkt att serveras som en hel rätt med sallad och tzatsiki. Det finns många olika sätt att laga poatiskubba på, detta är min mammas version. Underbara! 

Potatisdegen:
1 kg potatis
1 dl majsstärkelse
1 dl ströbröd
0,5 tsk spiskummin
0,5 tsk paprikapulver
Salt & peppar
Fyllningen:
400 g köttfärs
2 st lökar
1 liten knippe persilja
100 g russin (kan uteslutas)
1 tsk sjukryddor
1 tsk curry
2 tsk paprikapulver
0,5 tsk kanel
Salt & peppar
Fritering:
Olja

FLER RECEPT PÅ KUBBA:
Libanesisk kebbe
Kibbeh bel sonije
Irakisk bulgur kubba
Ris kubba

Gör såhär:
Börja med fyllningen. Den måste vara kall när den ska användas. Hacka lök i fina tärningar och stek i olja tills de mjuknar och blir glansiga. Vänd i färsen och stek tills den får färg. Tillsätt övriga ingredienser och fräs lite till. Lägg sedan fyllningen i en sil och sila bort överflödig olja. Om fyllningen är för fuktig finns det risk att kubban löses upp vid fritering, därför är det bäst att sila av den en stund.

Skala inte potatisarna, koka dem mjuka. Skala och mosa dem, gärna i en potatispress. Tillsätt kryddorna, majsstärkelse och ströbröd när potatisen fortfarande är varm. Knåda potatisdegen smidig en bra stund tills allting blandas samman. Låt degen kallna så blir den lättare att jobba med. Om degen känns för lös kan du tillsätta mer majsstärkelse eller ströbröd.

Nu är det dags att forma kubban. Förbered en skål med olja och en annan med vatten. Du ska fukta händerna med olja och vatten när du formar kubban. Ta en bit av potatisdegen. Forma till en liten boll, lika stor som en valnöt. Fukta händerna med olja och lägg bollen i ena handen. Platta ut den och lägg fyllning i mitten. Vik ihop kanterna och nyp ihop kubban ordentligt. Med lätt oljade händer formar du en fin “potatisbulle”. Lägg på en inplastad plåt och täck allting med plast. Frys in kubban minst 3 timmar innan fritering, den klarar sig fint i frysen upp till 3 månader.

Hetta upp olja i en fritös eller stekpanna. Kubban ska inte tinas upp, de ska friteras djupfrysta. Fritera kubban gyllene, ca 2-3 min på varje sida. Fritera inte för många åt gången och försök att inte vända kubban mer än nödvändigt. Låt rinna av på papper.  
 

Join the Conversation

 1. Elinor says:

  Hej!
  Varför är det två olika färger på de som är på bilden?
  Är det någon skillnad på dem? Hur får man till den gula färgen på dem avlånga? 😛
  MvH

  1. Anonym says:

   Den ena är ris kubba och den andra är potatis.
   Du får den avlånga formen genom att göra samma process men kläm den bara ”oval” i handen.

 2. Millan says:

  Kan man använda potatisstöt/stamp i stället för potatispress? Har ingen potatispress. Strukturen på potatisen blir ju olika så jag undrar om någon vet om det går bra med mos gjord med potatisstöt i stället för pressad potatis..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close