Kubbet halab- Irakisk riskubba

Friterade irakiska kubba gjorda med ris och fyllda med köttfärs. Dessa är så himla goda, en stor favorit  i Irak. De serveras gärna som en sidorätt vid maten. Det är ganska pilligt att göra kubba, det är många moment och kubban måste frysas in innan den steks annars kan den lösas upp vid fritering. Man kan göra kubba på många olika sätt, detta är min mammas recept och det är hon som har lagar kubban på bilderna. Jag stod i bakgrunden med min kamera och anteckningsblock och dokumenterade allt hon gjorde. Kul att sen få dela med mig hennes recept här på bloggen 😀 

Ca 30 st små kubba
Risdeg:
5 dl jasminris
1-1,5 dl majsstärkelse (Maizena)
1,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk kardemumma
1 liten nypa saffran (kan uteslutas)
Salt
Fyllning:
400 g köttfärs
2 st lökar
1 liten knippe persilja
100 g russin (kan uteslutas)
1 tsk sjukryddor
1 tsk curry
2 tsk paprikapulver
0,5 tsk kanel
Salt & peppar
Fritering:
Olja

FLER RECEPT PÅ KUBBA:
Libanesisk kebbe
Kibbeh bel sonije
Irakisk bulgur kubba
Potatis kubba

Gör såhär:
Börja med fyllningen. Den måste vara kall när den ska användas. Hacka lök i fina tärningar och stek i olja tills de mjuknar och blir glansiga. Vänd i färsen och stek tills den får färg. Tillsätt övriga ingredienser och fräs lite till. Lägg sedan fyllningen i en sil och sila bort överflödig olja. Om fyllningen är för fuktig finns det risk att kubban löses upp vid fritering, därför är det bäst att sila av den en stund.

Tvätta riset och blötlägg i ljummet vatten 30 min. Sila av riset. Koka upp ca 1,5 liter vatten. Krydda vattnet med kardemumma, gurkmeja, saffran och salt. Häll i riset och koka riset tills det mjuknar utan att den kokas sönder. Sila av riset men behåll lite av vätskan, ca 1 dl, lägg tillbaka riset i grytan och låt ångas under lock tills riset mjuknar helt och suger åt sig all vätska. Lägg riset en bunke och arbeta den medans den är varm. Min mamma använder en potatispress för att mosa riset. Man kan även använda en köttkvarn och mala riset eller knåda det för hand, mixer rekommenderas ej. Arbeta riset ordentligt tills den är helt mosad och ser ut som en smet. Viktigt att man tar sig tid att arbeta den ordentligt.

Tillsätt majsstärkelse i omgångar och knåda riset ordentligt varje gång du tillsätter lite stärkelse. Smaksätt med salt. Knåda, knåda och knåda lite till! Om det är för varmt kan du arbeta risdegen med en slev men se verkligen till att arbeta riset. Om den känns för lös i konsistensen kan du tillsätta lite mer majsstärkelse. Låt riset kallna.

Nu är det dags att forma kubban. Förbered en skål med olja och en annan med vatten. Du ska fukta händerna med olja och vatten när du formar kubban. Ta en bit av rissmeten. Forma till en liten boll, lika stor som en valnöt. Fukta händerna med olja och lägg bollen i ena handen. Med den andra handen och hjälp av ditt pekfinger gör du ett hål mitt i bollen.  Forma en avlång grop och tunna ut degen. Fyll med ca 2 tsk fyllning  och nyp ihop öppningen.  Jämna till kubban med lätt fuktiga händer. Lägg på en inplastad bricka. Lägg inte dem för tätt ihop för då kan de fastna i varandra. Plasta sedan in kubban väl.

Frys in kubban minst 3 timmar innan fritering, de klarar sig fint i frysen upp till 3 månader. Viktigt att man fryser in kubban, annars håller de inte formen vid fritering och kan lösas upp i oljan. Hetta upp olja i en stekpanna eller fritös. Kubben ska inte tinas upp, de ska friteras djupfrysta. Fritera kubban gyllene, ca 2 min på varje sida. Fritera inte för många åt gången och försök att inte vända kubban mer än nödvändigt. Låt rinna av på papper.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close