Libanesisk kebbe

Äntligen har jag min mammas fantastiska kebberecept på min blogg. Jag passar alltid på att ta bilder till när hon lagar avancerade rätter som jag inte behärskar lika bra som henne. Som mamoul och molokhia, båda är ganska tidskrävande rätter som min mamma är riktigt grym på. Det är underbart att senare kunna dela med mig recepten till er läsare! Kebbe är en av de mest populära rätterna i Mellanöstern och kan tillagas på många olika sätt. Denna version är vanligast i Libanon och Syrien. Om man vill laga en enklare version av denne kebbe finns det recept på kebbe bel sonije HÄR! Istället för att forma och fritera en kebbe i taget kan man laga allting i långpanna.

Ca 50 st små kebbe
Bulgurdegen:
500 g fin mörk bulgur
400 g oxfilé eller oxrulle
4 salladslökar eller 1 gul lök
Ca 1,5 dl färska myntablad eller 3 msk torkad mynta
0,5 dl kebbehkrydda- recept hittar du HÄR!
Färsk chili om du gillar hetta
Fyllningen:
600 g köttfärs
2 gula lökar
2 tsk sjukrydda
1 tsk kanel
1 tsk paprikapulver eller chilipulver
1 msk sumak (syrlig orientalisk krydda)
Salt & peppar
2 dl grovhackade valnötter (kan uteslutas)
3/4 dl pinjenötter (kan uteslutas)

Gör såhär:
Lägg bulgur i en rymlig skål och täck med ca 6 dl kallt vatten. Vattnet ska precis täcka bulgurn. Låt stå och svälla en timme i rumstemperatur. Under tiden kan du förbereda fyllningen.

Fyllningen: Finhacka löken och stek i olja på medelvärme. Löken ska bara svettas och mjukna utan att den får för mycket färg. Tillsätt färsen och stek tills den får färg. Tillsätt alla kryddor förutom sumak och fräs lite till. Stek pinjenötterna i en separat stekpanna i olja tills de får färg (ha koll de bränns vid snabbt). Blanda sumak, pinje- och valnötter med köttfärsen. Smaka av och krydda eventuellt mer. Ställ åt sidan och låt svalna.

Bulgurdegen: Hacka köttet i bitar. Grovhacka lök, chili och mynta. Du kan göra bulgurdegen i en matberedare eller köttkvarn.
I matberedare: Lägg bulgur och alla de övriga ingredienser (förutom salt) till bulgurdegen i en matberedare. Om de inte får plats kan du dela upp allting och köra det i omgångar. Kör några varv en bra stund tills det blir en kladdig och väl blandad smet.Se verkligen till att mixa allting ordentligt en bra stund.
I köttkvarn: Mal alla ingredienser (förutom salt) till bulgurdegen i köttkvarnen. När du malt allting 1 gång kör du hela blandningen ytterligare 2 gånger till genom köttkvarnen. Bulgurdegen ska alltså malas 3 ggr innan den är helt klar.

Lägg “degen” på en stor bricka eller bakbord. Strö på salt, fukta händerna lätt och knåda allting en stund. Bulgurdegen ska kännas smidig, den får varken vara för lös eller kompakt. Om den känns torr och smulig kan du mala den igen eller tillsätta lite vätska och knåda lite till.

Ta en bit av bulgurblandningen. Forma till en liten boll, lika stor som en valnöt. Fukta händerna och lägg bollen i ena handen. Med den andra handen och hjälp av ditt pekfinger gör du ett hål mitt i bollen.  Forma en avlång grop och tunna ut degen. Fyll med ca 2 tsk fyllning  och nyp ihop öppningen. Fukta händerna lätt och försök att forma spetsiga kanter längst ut i kebben. Jämna till kebben med lätt fuktiga händer. Lägg på en bricka.

HIT kan du förbereda alla moment och tillaga kebbe vid senare tillfälle. Plasta in väl och förvara i kylen eller frys in. Om du fryser in kebben behöver du inte tina upp den när den ska tillagas. Du kan fritera den direkt från frysen. Hetta upp olja och fritera kebbe ca 1-2 min på varje sida. Låt rinna av på papper och servera dem varma.

I klippet nedan kan du se när min mamma formar kebbe. Hon har många års erfarenhet och har lagat kebbe flera gånger , därför kan hon göra dem så fina och tunna. Jag försökte göra dem lika fina som  hennes men lyckades inte. Man måste träna några gånger innan man får till perfekt “kebbetecknik”. 

kebbeh-3     

Join the Conversation

 1. Houda says:

  Tack för receptet

 2. Underbart, ska prova. Det svåra är ju att urholka dem. Har hört att det nu finns en maskin för det, kanske får prova det 🙂 Men oxfilé? Sen när har man oxfilé i kebbe?

 3. Hej!!
  Din blogg är helt underbar
  Jag gjorde molokhia och din mammas resept är sååå gott mina barn älskade det.
  Kousa wo warak enab-super gott
  kebbe bel sonije har jag ochså gjort!!
  Gott
  I morgon ska jag göra kibbe
  Verkligen älskar din blogg!!!!
  Min man som är libanes är väldigt glad eftersom han är långt borta från mamma
  Jag kommer ifrån Ísland men jag älskar Libanon maten folket och min underbar libanesiska familj

 4. Ludvig says:

  Jag vill göra 60 små kebbe?

 5. Fredrik says:

  Hej Zeina, tack för receptet till femtio små kebbe. Går det att köpa kebbeh krydda färdig? En fråga till, säg om man skulle vilja dubbla satsen och då göra hundra små kebbe, funkar det?

  1. Ludvig says:

   Hej Fredrik gjorde du hundra små kebbe? Hur blev det? Hur gjorde du för att få till formen? Forma handen till en liten kebbe? Svårt att lyckas faktiskt

   1. Ludvig says:

    Jag försökte göra hundra små kebbe men jag måste gjort fel med kebbemixen, allt exploderade i matberedaren och nu har jag kebbe i taket, kebbe bakom kylen, kebbe i blomkrukorna. Jag tror man ska hålla sig till originalreceptet femtio små kebbe.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close