Molokhia på Libanesiskt vis

Detta är ett recept på min mammas underbara molokhia. Det är en mustig kycklinggryta gjord på gröna blad som heter just molokhia, de används flitigt i soppor och grytor i Mellanöstern. Grytan tar en himla lång tid att laga, så jag rekomenderar att du gör alla förberedelser dagen innan den ska puttra så slipper du vänta en evighet på maten. Rätten på bilden är tillagad av min syster och älskade mamma som är känd för sin molokhia. Jag personligen har aldrig vågat mig på denna rätt. Här kommer recept på mammas molokhia tillagad på libanesiskt vis!
515
8-10 portioner Molokhia
Kycklingen:
1 hel kyckling på ca 1,2 kg
1 morot
1 stor gul lök
6 st kryddnejlikor (går att uteslutas)
3-4 st lagerblad
2 st kanelstångar
10 st pepparkorn
3 st hönsbuljingtärningar
1 liten bit citron
Grytan:
Ca 400 g torkad molokhia (finns att hittas i orientaliska livsmedelsbutiker)
200 g djupfryst koriander eller en bunte färsk koriander
3 st vitlökshuvuden
2-4 st färska röda chili (om du gillar hetta, annars uteslut helt)
Saften från 1 citron
25 g smör
0,5 dl rapsolja

Gör såhär:
Börja med att tvätta kycklingen ordentligt under rinnande vatten. Gnugga kycklingen med lite salt och en halv citron för att fräscha till den. Tvätta av den och lägg sedan i en stor gryta med alla övriga ingredienser till kycklingen. Koka upp, skumma av och låt sedan koka i ca 45 min, tills kycklingen är helt genomkokt. Ta tillvara på vattnet som kycklingen har kokats i. Sila av och behåll buljongvattnet. Ställ kycklingen åt sidan och låt svalna av. Sedan benar du ur den, kastar skinnet och finfördelar hela kycklingen tills du får tjocka strimlor. De ska ner i grytan sedan. Kasta all brosk, skinn och ben.

Nästa steg är molokhian. Sprid ut bladen på en bricka och gå igenom dem. Man rensar bort alla eventuella kvistar som kommit med i påsen. Kvistarna kastas och behåll bladen. Lägg bladen i en stor skål, koka upp vatten och häll över så det täcker bladen helt. Låt stå och svälla i 2 timmar. Bladen kommer få en fin grön färg och nästan bli färska igen. Lyft upp bladen varsamt, i botten av skålen kommer det nu ligga massa sandkorn. Kasta vattnet, skölj ur skålen, lägg tillbaka bladen och fyll med vatten. Låt ligga några sekunder och lyft bort igen, gör så 4-5 ggr så du får bort alla små sandkorn. Skölj bladen igen genom en sil. Låt rinna av och ta sedan en näve blad. Krama ur näven med all din kraft så mycket du kan, det kommer komma ur slemliknande vätska. Gör så tills du har kramat ur alla blad. Ställ nu åt sidan.

Vitlöken. Skala alla 3 vitlökshuvuden och mortla klyftorna i omgångar tills du får fina strimlor. Hacka koriandern om du använder färsk, kärna ur och hacka chilin. HIT kan du förbereda alla moment dagen innan rätten ska tillagas. Förvara då allting i kylen.

Tillagning av grytan. Hetta upp smör och olja, fräs vitlöken tills den svettas och mjuknar. Bränn inte vitlöken men se samtidigt till att den blir stekt. Häll i koriander och chilin, fräs lite till. Tillsätt sedan molokhiabladen, pressad citron och stek allting under omrörning. Bladen måste nu fräsas ordentligt en bra stund. Rör om då och då, låt fräsas i ca 20 min. Häll sedan i buljongvattnet från kycklingen, ca 2 liter ska det vara. Lägg på ett lock på grytan och låt puttra i ca 1,5-2 timmar. Bladen ska mjukna helt. Vänd sedan i kycklingstrimlorna och låt dem få småkoka med i ca 30 min. Smaka av och krydda eventuellt med mer salt och peppar. Stäng av värmen och pressa över lite citron. Hur mycket du har i är en smaksak.

Servera med ris- recept hittar du HÄR!
142
147

Join the Conversation

 1. I går gjorde jag molkia blev himmelskt gott 🙂 Tack fina du för ännu ett lyckat recept! <3 Kram Sara

  1. Zeina Author says:

   Tack så jätte mycket 🙂 det glädjer mig att du var nöjd. Ha det bäst /Kram

 2. Skrev här omdagen att jag gjort molkia och att det blev himmelskt gott barnen gillade det så mkt att jag var tvungen att laga det i dag igen 🙂 kram Sara

  1. Zeina Author says:

   Kanon 😀 härligt att läsa. Det är verkligen så gott!

 3. Amanda says:

  Först, TACK för en fantastisk blogg! Jag undrar om det fördelar med att använda torkad molokhia? Jag följde ett recept där man använder fryst och då slapp man momentet med att låta molokhia svälla, sila av osv. Det blev gott men kanske blir det ännu bättre på det här sättet?

  1. Zeina Author says:

   Hej,
   Båda sorter funkar jättebra och ger en god smak. Det är mycket smidigare med fryst så hittar man det kan man absolut köra på det 🙂

 4. Tack för alla dina fantastiska recept. Jag brukar laga den med fryst Molokia och kycklingfilé då det är mycket smidigare och det funkar lika bra. 🙂

 5. Jasmin says:

  Hej! Går det bra att frysa maten i matlådor eller förändras konsistensen? Recepten är för rätt så många personer.

 6. Lina Ghalamkari says:

  Är molokhia kirshkål?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close