Grytor/ Huvudrätt/ Indien/ Kött

Indisk lammcurry

En äkta indisk lammcurry som smakar helt fantastiskt gott! Du gör curryn själv med en härlig blandning av massa kryddor, det kommer dofta ljuvligt i hela hemmet när grytan puttrar. Köttet blir mört och full med smaker. Ge gärna grytan tid att puttra och förbered den gärna dagen innan servering. Lammcurryn blir desto godare när köttet har fått gotta sig några timmar i den smakrika såsen.

RECEPT PÅ RISET HITTAR DU HÄR! PÅ BRÖDET HÄR! PÅ POTATISEN HÄR! & PÅ JORDGUBBSLASSI HÄR!

6-8 portioner lammcurry
1 kg grytkött (gärna lammkött med ben)
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
1 bit ingefära
3 st tomater
2-4 st chili (beroende hur het du vill ha grytan)
1 burk kokosmjölk (går att utesluta)
3 msk tomatpuré
5 dl vatten
Kryddor:
1 kanelstång
3 st kardemummakapslar
1,5 tsk bruna senapsfrö
2 tsk spiskumminfrön (kan ersättas med vanlig spiskummin)
1 tsk gurkmeja
1 msk chilipulver eller paprikapulver
1 tsk korianderpulver
2 tsk garam masala
3-4 msk finhackad färsk koriander
1 msk curryblad (färska eller torkade, går att uteslutas)
2 buljongtärningar eller 1 msk salt
1 msk socker
Olja till stekning
Serveringsförslag:
Raita
Naan
Indisk tomatsallad
Biryani
Bombaypotatis

Lammcurry- Gör såhär:
Skär köttet i grytbitar, stek i olja på hög värme, tills köttet får färg på hög värme under omrörning. Sila eventullet bort all vätska/skum som kommer ur köttet i pannan, stek lite till och ställ sedan åt sidan. Skala ingefäran och vitlöken, det ska vara lika delar av båda, riv/mixa det till en fin massa. Ju slätare puré desto mindre ingefäratrådar du får i grytan. Försök att få så fin puré som möjligt. Skala och hacka lökarna till strimlor, hacka tomat och chili. Ställ allt åt sidan.

Hetta upp några matskedar olja i en vid kastrull, häll i senapsfröna, kumminfrön, kardemummakapslar och kanelstången. Fräs under omrörning tills senapsfröna börjar poppa utan att de bärnos vid (de poppar nästan som popcorn i grytan). Blanda i vitlök- och ingefärasmassan och chili, tillsätt eventuellt mer olja, stek en stund. Blanda i lökstrimlorna, rör om och låt de stekas tills de mjuknar. Blanda i tomaterna och stek dem också en stund.

Blanda köttbitarna och vänd dem i grytan. Stäng av värmen och blanda i alla kryddor. Blanda ordentligt. Häll i vattnet, tomatpuré, rör om, och slå på värmen igen. Lägg ett lock på grytan och låt den puttra på medelvärme så länge som möjligt, ca 2-3 timmar. Om du har valt att ha i kokosmjölk häller du i det en timme innan grytan är klar och låter den få puttra med en stund. Min gryta fick stå och puttra 4 timmar. Smaka av tillsätt eventuellt mer kryddor. Servera med ris, sallad, gärna med vitlöksnaan eller vanlig naanbrödSmaklig spis!

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

12 Comments

  • Reply
    Anders Orvemo
    15/01/2016 at 11:34

    Hej,
    Tack för en väldigt bra och informativ blogg, önskar ibland att man var utrustad som en ko…….dvs. med fler magar. Nåväl, har några frågor:
    1. Jag tänkte göra lammgrytan i en Croc Pot (slowcooker) under 5-6 timmar på låg temp, har du provat? Något som jag behöver tänka på, ex. häller man i kokos mjölk på slutet.
    2. Vill gärna göra naan/chapati, kan man byta ut hela/delar av vetemjöl mot t.ex mandel/kikärtsmjöl för att undvika gluten?
    Vänliga hälsningar
    Anders

    • Reply
      Zeina
      15/01/2016 at 19:05

      Hej Anders! Tack 😀 hihi kul att läsa.
      Jag har inte testat med croc pot men det ska funka utmärkt. Kommer att bli riktigt gott då alla smaker få blandas samman långsamt. Att ha kokosmjölk i slutet låter klokt. Chapatibröd är ett himla flexibelt bröd, kan varieras mycket. Kikärtsmjöl skulle nog funka bra. Naanbrödet är däremot lite knepig, tror att en mix av glutenfria mjölsorter tillsammans med lite fiberhusk skulle funka. Lycka till i köket, låter som om du har en kanonmiddag på G. Önskar dig en fortsatt trevlig fredagskväll och en fin helg.
      /Zeina

  • Reply
    Irene
    16/08/2016 at 12:17

    Hej
    Jag undrar kummin i receptet, ska det vara kummin eller är det spiskummin du menar? Känns lite konstigt att ha i “vanlig” kummin.

    • Reply
      Zeina
      04/09/2016 at 20:03

      Det ska vara Kummin 🙂

  • Reply
    Ella
    23/09/2016 at 20:21

    Supergott! Äntligen kan jag laga lamm! Jag hoppade över några av kryddorna och det gick bra också, men ska nog införskaffa allt nästa gång jag ska laga det.

  • Reply
    Olof
    30/12/2016 at 14:08

    Hej.

    Kul recept. En fundering om mängden ingefära. Är inte så bra på att måtta ingefära ☺. Någon rekommendation om mängd?

    • Reply
      Zeina
      09/01/2017 at 11:29

      Ca 1 msk ska nog funka bra

  • Reply
    Rasmus
    22/01/2017 at 15:19

    Hej Zeina,

    Två frågor.
    1. Tror du det är OK att ersätta kanel och kardemumma med mer garam masala?
    2. Vad för buljong är det man ska ha i? Köttbuljong?

    • Reply
      Zeina
      22/01/2017 at 16:44

      Hej!
      Det går jättebra att krydda grytan efter smak, garam masala låter som ett bra val. Jag använder köttbuljong. Lycka till och hoppas att det smakar

  • Reply
    Susan
    28/05/2017 at 18:26

    Hej, senapsfröna ska de vara bruna eller gula? Samt vart hottar jag curry blad? Med vänlig hälsning, Susan

    • Reply
      Zeina
      06/06/2017 at 22:44

      Hej,
      Båda sorter funkar bra men jag använder bruna. Curryblad finns i mataffärer som säljer produkter från Mellanöstern och Indien.

  • Reply
    Lena
    30/12/2018 at 19:45

    Mamma Mia, va gott! Jag stekta med en skivad aubergine i löken som sedan kokade sönder och gjorde såsen extra fyllig och fin. Fick hälla i en burk creamy kokosmjölk för det blev rejält starkt . Tack för ett toppenrecept som definitivt kommer att användas igen hemma hos oss. 5 av 5 .

  • Leave a Reply