Grytor/ Indien/ Potatis/ Veganskt/ Vegetariskt

Indisk potatiscurry- Vegetarisk

Läcker indisk gryta med härliga smaker. Du kan enkelt göra rätten vegansk genom att ha i mjölkfria produkter som tex havregrädde istället för vanligt grädde. Serveras gärna med bröd, yoghurt och mynta.

4 portioner
1 finhackad lök
4 pressade vitlöksklyftor
2 msk färsk riven ingefära
1 dl tomatpuré
2 dl grädde (valfri sort, matlagnings- visp- eller havregrädde)
6 dl vatten
4-6 potatisar
Chili efter smak
Kryddor:
2 tsk garam masala
2 tsk gurkmeja
2 tsk spiskummin (pulver)
1 tsk koriander (pulver)
1 tsk kardemumma (pulver)
1 tsk cayennepeppar eller paprikapulver
2 st grönsaksbuljongtärningar
Salt & peppar
Stekning:
Rapsolja
Serveringsförslag:
Yoghurt och finhackad mynta (soja- eller havreyoghurt eller turkiskt yoghurt funkar alldeles utmärkt)
Chapatibröd– recept finns HÄR! (veganskt bröd)
Naan- recept finns HÄR!

Gör såhär:
Hetta upp olja i en vid kastrull, stek lök, vitlök och ingefäran på medelvärme några minuter under omrörning, ha koll så de inte bränns vid. När de mjuknatvänder du i tomatpurén, chili och kryddorna. Tillsätt eventuellt mer olja. Stek i 4-5 min tills tomatpuren mörknar, det kommer att dofta ljuvligt från alla kryddor.

Blanda i hett vatten, buljong, rör om och koka upp. När det puttrat 2-3 minuter, sänk värmen, häll i grädden, smaka av och tillsätt eventuellt mer salt/peppar. Lägg grytlocket på glänt och låt småputtra i ca 45 min. Rör om då och då. Skala och skär potatisarna i bitar, häll i grytan och låt koka under lock i 30 min. Servera med bröd, en klick yoghurt och finhackad mynta.  

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Gabbe
    12/11/2019 at 19:53

    Tack Zeina för ett jättebra och gott recept! Jag har aldrig lyckats göra en god indisk rätt innan och denna fick toppbetyg av alla hemma!

    Jag undrar däremot om det skulle gå att göra samma gryta fast med kycklingfilé istället för potatis?

  • Reply
    Mila
    30/11/2019 at 11:11

    Supergott! Tack för dina härliga recept

  • Leave a Reply