Mirza ghasemi är en läcker iransk aubergineröra med vitlök, tomat och ägg. Röran kan serveras som en sidorätt eller som en hel måltid med bröd och grönsaker bredvid. Ljuvligt god!
4 portioner
3 st aubergine
4 st tomater
5-6 st vitlöksklyftor
3 st ägg
2 msk tomatpure
1 tsk gurkmeja
Salt & peppar
Olja till stekning
Serveringsförslag:
Pitabröd
Barbaribröd
Gör såhär:
Gör 2-3 st hack på varje aubergine med en gaffel. Grilla auberginerna tills skalet svartnar och de blir mjuka i mitten. De ska gärna grillas över öppen eld men det funkar även alldeles utmärkt i ugn. Värm ugnen till 225° och ha gärna grillfunktion på. Lägg auberginerna på en plåt och grilla mitt i ugnen tills skalet svartnar. Lägg sedan i en skål, täck med ett lock och låt svalna.
Skala tomaterna och hacka i tärningar. Finhacka vitlöksklyftorna, skala och hacka auberginerna fint. Hetta upp olja och stek vitöken på medelvärme under omrörning i ca 1 min, var noga med att inte bränna vitlöken. Vänd i gurkmeja och stek nån sekund till. Vänd i tomat, salt, peppar och stek tills tomaterna mjuknar. Tillsätt tomatpuré, rör runt och låt sedan tomatsåsen sjuda långsamt under lock i ca 15 min. Vänd i aubergine, stek under omrörning nån minut, lägg sedan ett lock på grytan och låt puttra i ca 15 min. Knäck sedan äggen i såsen, rör runt och fortsätt röra tills äggen stelnar och blandas in i såsen. Servera röran varm med bröd, gärna med grönsaker och oliver bredvid.
Wow, vilken underbar blogg med massa fina recept!