Fisk & Skaldjur/ Husmanskost/ Huvudrätt/ Potatis/ Såser & Dressingar

Cornflakesfisk, dillsås & potatismos

Cornflakesfisk är en snabblagad rätt som påminner om mandelfisk. Frasigt täcke av cornflakes och ett kryddigt vilkökssmör under, smarrigt värre! Serveras med “Skolans fisksås”, alltså en klassiks kall dillås och hemmagjord potatismos.

5-6 portioner
Fisken
6 st bitar fisk av valfri sort (ca 800 g), det funkar även med torskblock, dela då varje block i 3 delar. Jag hade torskfile.
75 g smör
3/4 dl ströbröd
2 dl cornflakes
1 tsk vitlökspulver eller 1 pressad vitlöksklyfta
2 msk torkad/djupfryst persilja eller 0.5 dl finhackad färsk persilja
1 msk örtsalt eller vanlig salt
1 tsk svartpeppar
4 msk citronsaft
En halv purjolök
0,5 dl vatten

Gör såhär:
Strimla purjolöken och lägg i en ugnsform. Häll 3 msk citronsaft och 0,5 dl vatten över. Du kan byta ut vatten och citron mot 2 dl grädde. Strö över lite salt och ställ åt sidan. Blanda rumsvarmt smör med med 1 msk citronsaft, vitlök, salt, persilja och svartpeppar. Blanda sedan i ströbröd. Lägg fiskbitarna över purjolöksbädden. Klicka smörblandningen över fiskarna, bre på en jämn smet över hela ovansidan av fisken. Krossa cornflakes lätt med händerna och strö dem på fisken. Värm ugnen till 200°. Tillaga i mitten av ugnen och grädda i ca 15 min, beroende hur tjock fisk du har men 15 min brukar vara ganska lagom.
fisk12fisk11
fisk1fisk8

Kall dillsås (skolans fisksås)
3 dl gräddfil
1 dl filmjölk, vanlig yoghurt eller cremefraiché (jag rekommenderar filmjölk)
0,5 dl majonäs
1 dl bostongurka
1 kruka finhackad färsk dill eller 1 pkt (35 g) djupfryst dill
1 msk citronsaft
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1 nypa svartpeppar
Blanda ihop allting och ställ i kylen en stund innan servering!
fisk2fisk16
Potatismos
500 g potatis (gärna mjölig)
1 dl mjölk
50 g smör ( du kan minska mängden om du vill)
1 krm muskotnöt (kan uteslutas)
Salt & peppar

Skala potatisen och koka dem mjuka. Pressa eller mosa dem till en fin pure. Mixa inte med en handmixer för då blir potatisen klistrig i konsistensen.
Värm mjölken fingervarmt och blanda i smöret så den mjuknar lite. Blanda mjölk, salt, peppar och muskotnöt med potatisen blanda med en träslev eller en elvisp tills du får en fluffig mos. Om du tycker att moset är för tjock så kan du späda ut med lite mer mjölk. Servera middagen med rårivna morötter eller med ärtor.Smaklig Måltid!
fisk5

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Zara
    18/10/2015 at 17:02

    Sååååå gott det ser ut men kan man använda torkad dill istället för färsk eller fryst?

    • Reply
      Zeina
      19/10/2015 at 19:34

      Ja det funkar alldeles utmärkt 😀

  • Reply
    MIa
    18/11/2015 at 15:37

    Måste man ha persilja, glömde köpa :/

    • Reply
      Zeina
      20/11/2015 at 14:38

      Nej det går jätte bra utan 🙂

    Leave a Reply