Gaeng kiew wan gai- grön thailändsk currygryta

ÄNTLIGEN har jag fått till ett riktig bra recept på thaigryta med grön curry. Hemligheten ligger i att reducera kokosmjölken så den skär sig. Ni vet när man får en god thairätt och man ser hur curryn har blandats med olja och det flyter längst upp i skålen med kokosmjölken. Det är en konst att lyckas få till det. Stirra dig inte blind på valet av grönsakerna i receptet, man kan variera denna rätt i det oändliga. Gillar du tex inte champinjoner, uteslut det. Hittar du inte asiatisk äggplanta ersätt det med zucchini. Du kan ha i kyckling, räkor, morot, potatis, ananas, minimjas… listan är lång. De flesta produkter hittas först och främst i asiatiska men även i välsorterade livsmedelsbutiker. Detta recept är ett av mina äldsta på bloggen som jag har uppdaterat med nya fräscha bilder.

4 portioner
2 frp kokosmjölk av bra kvalité ( ca 400 ml per burk)
1-2 msk grön curry (beroende på hur stark du vill ha grytan)
3 st kycklingfiler (kan uteslutas eller ersättas med stora räkor)
1 frp bambuskott (ca 400 g)
4 små äggplantor eller 1 liten zucchini
100 g haricot verts eller sockerärtor
Ca 8 st champinjoner
3 kvistar söt basilika
3-4 st kaffir limeblad
2 tsk palmsocker (kan ersättas med 1 tsk vanligt socker)
1-2 tsk fisksås
1 buljontärning (gärna höns)
Röd chili till garnering (valfritt)
Serveringsförslag:
Jasminris

Gör såhär:
Börja med att reducera kokosmjölken. Häll bara en av koksmjölkförpackningarna i en kastrull och koka upp. Sänk värmen till medelvärme och låt puttra. Ha koll så den inte bränns vid. Använd inte en för liten kastrull eftersom den kan lätt bubbla över kanten. Låt koka tills mindre än hälften av mjölken återstår, rör om då och då. Det tar ca 15-20 min beroende på kvalitén på kokosmjölken. Den kommer att tjockna och skära sig, det bildas ett lager olja och kokoskräm i kastrullen. Ibland lyckas man inte få den att skära sig men det påverkar inte smaken så mycket, så länge den tjocknar och kokas en stund så är det bra.


Blanda grön curry i kastrullen med den reducerade koksmjölken, fräs under omrörning tills det bildas ännu mer olja. Nu kommer oljan få en härlig grön färg av curryn. Om du har valt att ha i kyckling i grytan så blandar du i det nu och steker den i oljan tills den får färg.

Blanda i den andra koksmjölken, bambuskott, fisksås, palmsocker, limeblad, buljong och låt koka under lock i ca 10 min. Hacka grönsakerna som ska i grytan och bland ner dem. Om du vill ha i räkor blandar du även dem i grytan nu. Låt puttra i ca 10 min. Smaka av och tillsätt eventuellt mer fisksås, curry eller salt. Stäng av värmen, blanda i basilikablad och toppa med röd chili. Servera med ris.

This error message is only visible to WordPress admins
HTTP Error. Unable to connect to the Instagram API. Feed will not update.

Join the Conversation

  1. Katarina Lucarelli says:

    Hej Zeina! Jag heter Kat och bor i Schweiz. Ikväll provade jag dit gröna curry recept och broccolisoppan. Helt suveräna båda två!

  2. Josephine says:

    Jag lyckades inte få kokosmjölken att skära sig. Den blev bara tjock som en kräm. Vilket gjorde att hela grytan blev krämig snarare än sådär lös som den ska vara. Kan du tipsa om vilken kokosmjölk du använder?

  3. Vad ska jag göra med den andra kokosmjölksburken?

  4. Erika says:

    Ska jag steka kycklingen i kokos oljan eller ska jag steka den separat och sen lägga ner den i kokosen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close