Grekisk giouvetsi

För många år sen jobbade min syster Fatoma på en grekisk restaurang, hon lärde sig laga många grekiska rätter. Hon lagade ofta rätterna till familjen och giouvetsi blev en stor favorit. En alldeles fantastisk rätt där en köttgryta blandas med risoni och bakas i ugn. Risoni är en pastasort formad som ris. Vid servering toppas hela rätten med fetaost.

6 portioner
1 kg grytkött (jag använder högrev)
500 g risoni
1 gul lök
2 morötter
4 vitlöksklyftor
0,5 dl tomatpuré
400 g krossad tomat
2 dl rött vin (läs tips nedan)
1 kanelstång eller 1 tsk malen kanel
2 buljongtärningar eller 2,5 msk fond (använd valfri sort, jag tog grönsalsbuljong)
Ca 1 liter vatten
Olivolja
Salt & peppar
Serveringsförslag:
Fetaost
TIPS! Du kan utesluta vinet helt eller göra som jag, ha i ett alkoholfritt alternativ. Jag hade i en blåbärsdryck gjord på 100% blåbär som ger en god syra i rätten, en skvätt citron funkar också alldeles utmärkt.

Gör såhär:
Hacka köttet i små bitar, hacka morot och lök i små tärningar, hacka vitlök fint. Hetta upp olja i en stor stekpanna med höga kanter eller rymlig gryta, och stek lök tills den får färg. Vänd i köttet och stek på hög värme tills köttet får en fin stekyta. Om du använder en liten stekpanna och lägger i all kött kommer köttet kokas istället för att stekas, om du bara har en mindre stekpanna är det bättre att steka köttet i omgångar. Vänd sedan i morot, vitlök och stek lite till. Tillsätt tomatpuré, eventuellt vin eller som jag har använt ren blåbärsjuice och stek under omrörning i ca 3-4 min. Vänd i krossad tomat, kanel, buljong och 6 dl hett vatten. Blanda ordentligt och låt sedan grytan puttra under lock tills köttet är färdigkokt och mjuknar, ca 45 min. Smaka sedan av med salt och peppar.

Hetta upp ugnen till 200°, över och undervärme. Lägg köttgrytan i en ugnsform, häll risoni över, tillsätt ca 4 dl hett vatten och blanda. Känn efter om du behöver tillsätt mer vätska, såsen ska täcka risonin med ca 1 cm. Ringla ca 2 msk olivolja över. Täck formen med folie och baka mitt i ugnen i 30 min. Ta ut formen från ugnen, ta bort folie och blanda försiktigt med en gaffel, fluffa till risonin med gaffeln, baka sedan i ytterligare 10 min i ugnen. Om risonin känns torr kan du hälla över lite mer vatten och blanda innan du tar in formen i ugnen. Toppa formen med fetaost och servera!

Join the Conversation

  1. Anna N says:

    Men åh så underbart med ett recept på Giouvetsi! Jag lagar det nu ikväll och gick in på bloggen för att kolla om du hade recept. Det är en av mina grekiska favoriträtter! Jag brukar göra den som du beskriver, men nu ser jag att jag ikväll har jag glömt morötter.. 😀 Tusen tack för allt du delar med dig av, du är en stor inspirationskälla. Jag är ett stort fan, har alla dina kokböcker och följer dina medier. Ha en fin kväll!

  2. Hej, blir inte köttet så där hårt om man steker det är rädd för det. Vill ha det mjukt?

    1. Absolut inte – du behover bryna det for smaken och fargen. Sen tillagas det ju i 1h 15 min sa kommer att vara mort och mjukt vid det laget.

  3. Varför blev min grötig? Gjorde exakt så som de stod, måste man ha något speciellt risoni?

    1. Zeina Author says:

      Jag har använt helt vanlig risoni så det ska inte vara en särskild sort. Testa kanske att ha formen lite kortare tid i ugnen nästa gång 😀

      1. Har bott många år i Grekland och enl vad jag har lärt mig blir det bäst om orzon steks i olivolja några minuter innan de adderas till grytan 🙂

  4. Anita Nordlund says:

    Hej Zeina!
    Väldigt många inspirerade recept du gör.Älskar alla fina matglad,färgglad recept.
    Jag äter inte kött av något slag men du har så mycket annat gott med fisk och grönsaker.
    Köper dina kokböcker och ger bort de i present, vill dela med mej❤️
    Vad föreslår du att jag skall ha tillGiouvetsi!

    Med vänlig hälsning, Anita N

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close