Spanakopita-Grekisk filodegspaj med spenat & fetaost

Spanakopita är en favorit från det grekiska köket. Frasig filodegspaj fylld med spenat och fetaost. Jag har inte riktigt gjort en traditionell spanakopita, jag har gjort små läckra munsbitar, Traditionellt lägger man filodegen som den är direkt i långpannan, penslar med smör och fortsätter bygger lager med filodeg, lägger fyllningen över för att sedan avsluta med några lager filodeg och då ser den mer ut som det HÄR! Åh så smarrigt det blev när spanakopitan serverades som små munsbitar, typ som en baklava men en matigare sådan. Spanakopita är lika läcker varm som kall.

Ca 56 bitar spanakopita
16 ark filodeg (ca 350 g)
400 g babyspenat
1 purjolök eller 4-5 st salladslökar
300 g fetaost
Liten knippe persilja
Liten knippe dill
2 ägg
Salt & svartpeppar
100 smält smör till pensling
Sesamfrön till garnering
Olja eller smör till stekning
Serveringsförslag:
Tzatsiki-recept HÄR!

Gör såhär:
Hacka purjolök eller salladslök i strimlor. Hetta upp olja eller smör i en stekpanna med höga kanter. Stek purjolöken tills den mjuknar. Vänd i spenat och stek under omrörning tills den slutar vätska sig och mjuknar. Låt svalna.

Blanda purjolök och spenat med smulad fetaost, ägg, salt, svartpeppar, finhackad persilja och dill. Låt fyllningen kallna helt

Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Smörj en långpanna med smör. Ta två ark filodeg och lägg på varandra. Pensla med smör, lägg fyllning längs långsidan, vik in ca 1 cm av kortsidorna och rulla sedan ihop från långsidan tills du får en rulle. Lägg på plåten med skarven nedåt. Upprepa samma procedur med resterande filodeg. Pensla ovansidan av rullarna med smör och avsluta med att strössla sesamfrön även. Tillaga mitt i ugnen i ca 35 min, tills filodegen får en frasig gyllene yta. Servera och njut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close