Filodegspaj med spenat och fetaost

Frasig filodegspaj med spenat och fetaost. Pajen är inspirerad av Balkans pite med spenat. Istället för att göra egen deg, som man gör när man lagar pite, så har jag gjort det enkelt för mig själv och använt färdigköpt filodeg. Det blev supergott! Pajen är lika god att serveras varm som kall.

4-6 portioner, 12 bitar
12 st ark filodeg (ca 250 g)
500 g färsk spenat
150 g fetaost
1 purjolök
2 st ägg
2 dl creme fraiche (34% fetthalt)
50 g smält smör till pensling
Smör eller olja till stekning
Salt & peppar

Gör såhär:
Värm ugnen till 175°. Hacka purjolöken i strimlor. Hetta upp olja eller smör och stek purjolöken glansig. Grovhacka spenaten. Blanda sedan samman spenat, stekt purjolök, smulad fetaost, ägg, crème fraîche, salt och peppar i en bunke.

Smörj en långpanna med smör. Lägg ett ark filodeg i långpannan, pensla filodegen med smält smör. Lägg ytterligare 5 ark filodeg i långpanna och pensla varje ark med smör. Du ska alltså ha 6 penslade filodegsark på varandra. Lägg spenatfyllningen jämnt över hela filodegen.

Täck spenaten med 6 ark filodeg och pensla varje ark med smör. Baka pajen mitt i ugnen tills den blir gyllene och frasig i ca 35-40 min. Ta ut från ugnen och dela pajen i portionsbitar när den fortfarande är varm Täck sedan med bakduk och låt svalna i ca 5 min. Servera gärna med en sallad och tzatsiki.

Join the Conversation

  1. Christina says:

    Går det bea med fryst spenat? Isf hur mkt?

  2. Jenny says:

    Hej! Detta låter gott!!
    Kan man frysa in denna? kanske skära upp innan i så fall?

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Det funkar jättebra att frysa in denna.
      Ja det är bäst att skära upp den först 🙂

  3. Hej! Går rutorna att frysa?

  4. Carolina says:

    Hej zeina !
    Först och främst vill jag tacka för en super bra blogg. Du har det lilla extra som man inte ser oss andra , och det är kärlek!
    Nu till min fråga ,kan man förbereda filodegspajen med spenat dagen innan, och grädda dagen efter ?
    // mvh carolina

    1. Zeina Author says:

      Hej Carolina!
      Så fin du är. Tack snälla!
      Det går dessvärre inte förbereda den ogräddad den dagen innan. Filodeg är känslig och kan lätt smulas sönder av vätskan i spenaten. Du kan däremot grädda den dagen innan och värma upp den nästa dag. Den blir dock inte lika frasig men fortfarande supergod.

  5. Hur får jag filodegsarken att hålla ihop? Dom lägger sig som två tre flagor ovanpå. Jag penslade med smör emellan o på toppen.
    Annars en fantastiskt god ”paj”.
    / Elsa

  6. Mathilda says:

    Fick samma problem som Elsa
    Såg på Youtube att man lägger en fuktig kökshandduk över filodegen så dom inte torkar och lyfter i ugnen medan man lägger på ark för ark.

    Får testa det nästa gång för det här bara måste man göra igen

  7. Hur stor långpanna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close