Balkan/ Buffé/ Ost/ Paj/ Vegetariskt

Filodegspaj med spenat och fetaost

Frasig filodegspaj med spenat och fetaost. Pajen är inspirerad av Balkans pite med spenat. Istället för att göra egen deg, som man gör när man lagar pite, så har jag gjort det enkelt för mig själv och använt färdigköpt filodeg. Det blev supergott! Pajen är lika god att serveras varm som kall.

4-6 portioner, 12 bitar
12 st ark filodeg (ca 250 g)
500 g färsk spenat
150 g fetaost
1 purjolök
2 st ägg
2 dl creme fraiche (34% fetthalt)
50 g smält smör till pensling
Smör eller olja till stekning
Salt & peppar

Gör såhär:
Värm ugnen till 175°. Hacka purjolöken i strimlor. Hetta upp olja eller smör och stek purjolöken glansig. Grovhacka spenaten. Blanda sedan samman spenat, stekt purjolök, smulad fetaost, ägg, crème fraîche, salt och peppar i en bunke.

Smörj en långpanna med smör. Lägg ett ark filodeg i långpannan, pensla filodegen med smält smör. Lägg ytterligare 5 ark filodeg i långpanna och pensla varje ark med smör. Du ska alltså ha 6 penslade filodegsark på varandra. Lägg spenatfyllningen jämnt över hela filodegen.

Täck spenaten med 6 ark filodeg och pensla varje ark med smör. Baka pajen mitt i ugnen tills den blir gyllene och frasig i ca 35-40 min. Ta ut från ugnen och dela pajen i portionsbitar när den fortfarande är varm Täck sedan med bakduk och låt svalna i ca 5 min. Servera gärna med en sallad och tzatsiki.

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply