Dulce de leche tiramisu med en twist

En spännande tiramisu med en krämig kolafyllning gjord av dulce de leche. Den toppas med ett vackert mönster gjord av kexsmulor, kokos eller choklad, strö helt enkelt på det du gillar. Den är inspirerad av en Orientalisk kaka som heter “Carpet cake”, hela grejen med den kakan är att den ska se ut som en matta. Låter lite knasigt men jag gillade idén och gjorde min egen twist av den. Blev hur läckert som helst.
93

Ca 10 bitar Tiramisu
36 st savoiardkex
0,5 dl starkt kaffe
1 tsk vaniljsocker
Fyllningen:
2 dl grädde
200 g färskost (philadephia)
1 burk dulce de leche (380 g)
2 msk florsocker
Garnering:
2 dl vispad grädde
Mixa fritt med valfria kex, välj mellan mariekex, oreo, ballerina, digistive osv.
Använd gärna kex i olika nyanser. Du kan även välja kokos, hackad choklad, nötter, kakao.
Jag har använt kokos, oreo- och mariekex.

Gör såhär:
Brygg kaffe, lägg i en skål och blanda med vaniljsocker, låt kallna. Gör sedan fyllningen. Vispa grädde och florsocker tills du får en ganska fast grädde. Vänd i färskosten med en slickepott. Tillsätt slutligen dulche de leche och blanda tills du får en smet. Den kommer att vara ganska rinnig. Ställ i kylen i 15 min så den stelnar lite.

Ta en mellanstor form med höga kanter som ska få plats med ca 12 st kex i botten. Doppa ett kex med sockersidan snabbt i kaffet, kexet få inte bli genomblött, bara ytterst lite kaffe. Stapla alla kex i formen och häll över kolasmet. Gör om samma moment med kex och smet för att skapa ett till lager. Täck det andra lagret med kex och avsluta med lite smet. Det sista lagret behöver inte så mycket smet, smörj bara på ett tunt lager. Ställ sedan i kylen och låt stelna i minst 4 timmar, gärna längre så smeten sugs in i kexen. Den håller sig bra i kylen upp till 10-12 timmar. Kakan kommer att vara härligt kladdig inuti av kolasåsen, den stelnar aldrig helt. Blir jätte gott tillsammans med alla kexsmulor.

Garnera kakan innan servering eller en timme innan. Smörj på ett lager grädde. Krossa de kex du har valt till små smulor. Använd gärna kex i olika nyanser. Jag har använt kokos, oreo- och mariekex. Gör ett snyggt mönster på kakan. Använd gärna en form med höga kanter, jag upptäckte vid servering att min var alldeles för liten, det var kexsmulor överallt när jag skärde upp kakan. Men gott var det iallafall!
1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close