Fatomas Maarota- Palestinska dadelkakor

Min fina syster Fatoma är expert på palestinsk maarota och detta är hennes recept. Tack habibti för ditt recept 🙂 Dessa små kakor är något alldeles extra, så goda! Frasiga och fyllda med krämig dadelpasta. En favorit från Palestina som gärna bakas på högtider. De påminner i formen om Iraks kletcha men dessa har en helt annan smak. Ljuvliga och det bästa med dessa att de blir bara godare och godare några dagar efter att du har bakat dem.
Ca 65 st småkakor
Degen:
Ca 12 dl vetemjöl
2 tsk torrjäst
3 dl socker
1,5 msk kanel
1,5 tsk kaek krydda (bakelsekrydda från Mellanöstern. Kan uteslutas)
200 g smält smör
3 dl mjölk
Fyllning:
600 g dadelpasta (finns att hittas i matbutiker som säljer produkter från Mellanöstern)
Ca 1,5 grovhackade valnötter (valfritt)
2 tsk rapsolja
Mjölk
Topping:
3 msk sesamfrön

Gör såhär:
Blanda alla torra ingredienser till degen i en bunke. Tillsätt ljummen mjölk och smält smör. Knåda degen i ca 10 min, gärna i en bakmaskin. Degen ska inte kännas för kompakt eller kladdig, tillsätt eventuellt mer mjöl eller mjölk om det behövs. Täck bunken med plastfolie och låt degen vila i 30 min i rumstemperatur.

Bryt dadelpastan i bitar. Lägg i en kastrull och värm långsamt upp på låg värme. Tillsätt rapsolja och lite mjölk. Rör runt och fortsätt späd med lite mjölk åt gången, det behövs inte så mycket mjölk. Dadelpastan ska mjukna upp och bli krämig och bredbar. Det tar ca 3-4 min tills den får rätt konstens, tänk på att inte ha för hög värme på och tillsätt mjölken försiktigt. Dra bort från värmen och låt svalna.

Värm ugnen till 225°. Dela degen i 3 delar och täck med bakduk. Ta en bit deg och kavla ut till en rektangulär platta. Precis på samma sätt som om du skulle göra kanelbullar. Bred generöst med dadelpasta på degen, strö valnötter över. Vik degen från långsidan 3 ggr. Skär bort deg som blev över. Vik den ena deghalvan. Fukta degen lite lätt med vatten och strö sedan sesamfrön över. Platta försiktigt degen och tryck in sesamfröna på ovansidan. Skär sedan diagonala skivor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Baka direkt kakorna mitt i ugnen i ca 12-13 min, de ska inte stå och jäsa efter att du har format dem. Kakorna ska få en fin gyllene yta. Låt kakorna svalna på galler utan att du täcker dem. Täck sedan med bakduk eller förvara i en kakburk. De håller sig fint i en kakburk upp till 2 veckor. Kan även frysas in i ca 3 månader.

Join the Conversation

  1. Kassem says:

    Hej, är det 1,5 dl valnötter? Det framgår ej.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close