Palacinke- Fyllda pannkakor från Balkan

Palacinke är tunna pannkakor som är väldigt populära i Balkan. De skiljer inte så mycket i smaken från klassiska pannkakor.  Goda att fylla med något gott och njuta av som en dessert. Man kan i stort sett fylla dem helt efter smak. Allt från marmelad, keso, ricotta, sylt, bär till Nutella passar som fyllning. 

Ca 16 st pannkakor
3,5 dl mjölk
1,5 dl kolsyrat vatten (Gör pannkakorna frasiga. Kan ersättas med vanligt vatten eller mjölk)
2 st ägg
4 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 msk socker
0,5 tsk salt
Smör till smörjning av stekpannan
Förslag på fyllning:
Nutella
Banan
Finhackade valnötter
Förslag på servering vid pannkakorna:
Grädde
Jordgubbar

Recept på fler goda rätter från Balkan hittar du HÄR!

Gör såhär:
Blanda alla torra ingredienser i en skål och ställ åt sidan. Vispa ägg och mjölk i en stor skål. Tillsätt kolsyrat vatten och blanda. Vänd sedan de torra ingredienserna och vispa smeten klumpfri. Låt smeten stå och svälla i 10 min.

Lägg en klick smör i en stekpanna. Häll ett tunnt lager pannkakssmet i stekpannan och stek pannkakan gyllene ca 2 min på varje sida.

Värm nutellan några sekunder i micron så går det lättare att bre den på pannkakorna. Skiva bananerna och finhacka nötterna. Bred nutella på en pannkaka, lägg bananskivor över och strö slutligen över nötter. Rulla pannkakan. Det är snyggt att dela pannkakorna i mitten vid servering så ser man vad det är för fyllning i dem.

Toppa eventuellt med mer nutella eller chokladsås och nötter. Du kan även pudra florsocker på pannkakorna. Servera gärna vispad grädde och jordgubbar bredvid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close