Maarouk-Syrisk ramadanbröd

Under fastemånaden ramadan är maarouk en favorit i Syrien. Det bakas och säljs i de flesta bagerier i Syrien under hela ramadan. Brödet är sött och saftigt toppat med rostade sesamfrön. Maarouk är ett vackert bröd som formas på olika sätt, kan fyllas med dadlar och dekoreras med kokos och pistage. Brödet är lika gott att avnjutas som fikabröd eller som tillbehör vid maten. Du kan krydda brödet efter smak med tex kardemummakärnor istället för kryddorna i receptet nedan.

3 st bröd
Degen:
2 tsk torrjäst eller 25 g färsk jäst
3 dl mjölk
100 g smör
1 dl socker
1 ägg
Ca 9-10 dl vetemjöl
2 tsk mortlade fänkålsfrön
2 tsk mortlade anisfrön
2 tsk Mahlab (vejkselkrydda, används i bakverk i Mellanöstern, kan uteslutas)
0,5 tsk salt
Förslag på fyllning till 1 bröd:
100 g dadelmassa+ 2 msk smör
Pensling:
1 ägg
Ca 0,5 dl rostade sesamfrön
2 tsk nigellafrön (kumminfrön, valfritt)
Sirap (honung funkar också)
Förslag på topping:
Riven kokos, finhackade pistagenötter
TIPS! Dadalmassa hittar man främst i Mellanösternbutiker. En massa gjord på urkärnade dadlar. Du kan enkelt göra egen dadelmassa, kärna ur dadlar och mixa fint.

Gör såhär:
Börja med att förbereda degen. Lös upp jästen med mjölken. Blanda sedan i ägg, smält smör och rör om. Häll i övriga ingredienser men häll inte i all mjöl direkt, känn efter hur mycket mjöl du behöver. Degen ska varken vara kladdig eller för kompakt, få till en smidig och lättarbetad deg. Knåda degen smidig en bra stund, ca 10 min. Täck bunken med plast och låt jäsa 1,5 timme i rumstemperatur eller i kylen över natten.

Lägg sesamfröna i en helt torr stekpanna och rosta dem på medelvärme tills de blir gyllene. Rör om hela tiden och ha koll så de inte bränns vid. Dadelmassan till dadelkrans: Lägg dadelmassan och smör i en kastrull och värm upp långsamt på låg värme. Rör om tills smöret smälter och dadelmassan mjuknar, ha inte för hög värme. Ta bort från värmen. Om du använder färska dadlar som du kärnar ur själv behöver du inte värma upp dadlarna i en kastrull. Låt stelna i kylen innan användning.

Häll ut degen på mjölat bakbord, dela i 3 lika stora delar och forma till bollar. Täck med bakduk och låt vila i 10 min

Bröd nr 1 (platt runt bröd): Lägg sesamfrön på bakbordet. Ta en degboll och lägg degen på sesamfröna, tryck ut brödet med fingrarna tills du får ett runt bröd samtidigt som du pressar degen på fröna. Kavla ut brödet lite lätt, vänd sedan på degen, fröna ska vara uppåt och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa i 45 min.

Bröd nr 2 (dadelkrans): Kavla ut en rektangulär platta. Rulla dadelmassan till en lång och smal längd. Lägg dadellängden på degens kant från långsidan och rulla sedan ihop degen. Forma till en cirkel och nyp ihop änderna ordentligt. Klipp snitt med en sax runt hela degen, lägg med denna släta sidan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa i 45 min.

Bröd nr 3 (fläta): Dela degbollen i 3 delar. Rulla ut delarna till lika långa längder och fläta sedan ihop degen. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och täck med bakduk, låt jäsa i 45 min.

Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Pensla flätan och dadelkransen med ägg. Det platta brödet behöver du inte pensla. Strö sesamfrön och kumminfrön på flätan och dadelkransen. Baka bröden gyllene mitt i ugnen i ca 15-20 min. När du tagit ut bröden från ugnen penslar du dem med sirap. Det platta brödet kan du dekorera med kokos och pistage.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close