Grytor/ Husmanskost/ Kött/ Sverige

Slottsstek

Klassisk svensk husmanskost med fantastiska smaker. Saftig slottsstek serverad med gräddsås och pressgurka. En god och enkel stek som sköter sig själv på spisen. Det här är en perfekt söndagsmiddag som du kan njuta av med familjen.

6 portioner
Ca 1,5-2 kg fransyska
2 st gula lökar
2 st morötter
2 st selleristjälkar (valfritt)
200 g champinjoner (valfritt)
4 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
1 msk ättika
10 st kryddpepparkorn
2-3 st lagerblad
2 msk japansk soja (valfritt)
Salt & peppar
5 dl vatten
Smör och olja till stekning
Gräddsås:
2 dl buljong från köttets kokvatten
5 dl grädde
2 msk vetemjöl
Serveringsförslag:
Pressgurka och kokt potatis

Gör såhär:
Krydda köttet med salt och peppar runt om. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och stek köttet ordentligt runt om tills det får en fin stekyta. Lägg köttet i en rymlig gryta. Skala lök, morot och vitlök. Hacka lök i klyftor, morot i bitar, selleri i bitar, champinjoner i halvor och banka vitlöksklyftorna lätt. I samma stekpanna som du stekte köttet steker du lök, morot, selleri, champinjoner och vitlök under omrörning i ca 4-5 min. Lägg alla grönsaker i samma gryta som köttet. Tillsätt pepparkorn, lagerblad, tomatpuré, ättika, soja, salt och vatten. Låt grytan koka upp, sänk sedan värmen och låt småkoka under lock på medelvärme i ca 2 h, köttet ska ha en innertemperatur på 75° när det är klart. Vänd gärna på köttet efter halva koktiden och späd eventuellt ut med vatten om det känns för torrt i grytan. Ta ur köttet från grytan när det är klart, täck med folie och låt vila i 10 min, under tiden kan du förbereda såsen.

Ta 2 dl från köttets kokvatten och lägg i en kastrull. Tillsätt grädde, mjöl och koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt såsen sjuda i 3-4 min. Smaka av med salt eller soja. Skär köttet i skivor och servera gärna med pressgurka och potatis.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply