Buffé/ Grönsaker/ Indien/ Röror och guckor/ Såser & Dressingar/ Veganskt/ Vegetariskt

Mangochutney

Mangochutney är en härligt god, söt, smakrik och givet tillbehör till de flesta Indiska maträtter. Med sin fruktiga smak av mango och lite hetta av chilin är den en riktig smakförhöjare till de flesta rätter. Ha den bredvid maten eller blanda ner i grytan. Hemgjord chutney är är väldigt gott och dessutom enkel att göra. Du kan förstås minska sockermängden om du önskar det men jag gör den på äkta Indiskt vis, söt med sting i.
34

Mangochutney
3 mango, skalade och tärnade
2 teskedar färsk ingefära, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 lök, finhackad
1 röd chili (finhackad) eller 1 msk chili flakes
1 dl russin (går att uteslutas)
Kryddor:
1 tsk mald koriander
2 tsk senapsfrön (valfri färg)
0,5 tsk mald spiskummin
0,5 tesked gurkmeja
¼ tsk mald kardemumma
¼ tsk mald kanel
¼ tsk salt
2-3 dl strösocker (beroende på hur söt du vill ha den)
2 dl vitvinäger
1 msk rapsolja

Gör såhär:
Hetta upp oljan på medelhög värme. Fräs ingefära,lök, vitlök och röd chili/chiliflakes i en minut. Tillsätt kryddor och stek i ytterligare en minut. Tillsätt tärnade mango, russin, socker, salt, vinäger och rör om. Låt koka upp och sänk värmen, låt sjuda långsamt i 45 min, rör om då och då. Stäng av värmen och låt svalna. Mixa eller finfördela den till önskad konsistens. Förvara i kylen upp till 1 månad eller 3 månader i frysen.
123
5

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Kristina
    15/06/2015 at 10:07

    Så jäkla gott och väldigt lättlagat! Jag kommer aldrig mer köpa en burk färdig mango chutney!

    • Reply
      Zeina
      15/06/2015 at 19:15

      Tack, Härligt att du gillar receptet. Det smakar väldigt gott och mycket bättre än köpes 😀
      Hoppas att du blir nöjd med resultatet när du testar att göra det själv. Ha en fortsatt trevlig dag!

  • Reply
    Börje Pettersson
    17/09/2018 at 10:27

    Hej, är det rödlök du använder?
    Det ser ut så på bilden.

    • Reply
      Zeina
      20/09/2018 at 09:21

      Hej,
      Jag använder röd lök men även gul lök funkar 🙂

    Leave a Reply