Libanesisk mangoldsoppa med gröna linser- Vegansoppa

“Shorbet adas bi hamoud” är namnet på denna stärkande mangoldsoppa med sitt ursprung från Libanon. Den görs på få ingredienser men är samtidigt mycket smakrik. Blandingen av mangold, vitlök och koriander tillsammans med de övriga ingredienser är underbar. Citronen ger den en fräsch och syrlig smak. Linserna och potatisen fyller ut soppan och gör den mättande. Blir en frisk och fräsch soppa som stärker kroppen, full med nyttigheter. En stor favorit i Libanon.
MangoldsoppaMangoldsoppa
4 portioner Libanesisk mangoldsoppa med linser
1 stor bunte färsk mangold (ca 300 g)
2,5 dl gröna linser
4-5 st potatisar
1 liten bunte färsk koriander eller 40 g djupfryst
1 gul lök
3-4 st vitlöksklyftor
0,5 tsk spiskummin (kan uteslutas)
Salt & peppar
Saften från 1 citron
Ca 1,5 liter vatten
Stekning:
2 msk rapsolja

Gör såhär:
Skär bort stjälkarna från mangolden och lägg bladen åt sidan, stjälkarna behöver kokas längre än bladen (se bilder nedan). Hacka dem i bitar. Lägg stjälkarna tillsammans med linserna i en kastrull, häll över ca 1,5 liter vatten och koka upp. Lägg på ett lock och låt dem få puttra långsamt tills linserna mjuknar, ca 20 min. Skala och skär under tiden potatisen i tärningar. Vänd ner potatis och hackade mangoldblad i grytan, låt dem få koka med linserna i ca 15 min. Krydda med salt och peppar. Späd eventuellt med mer vatten.

Hacka lök i tärningar, finhacka koriandern och mortla vitlöken till strimlor. Fräs löken i lite olja tills den mjuknar och blir glansig, blanda sedan med vitlöken och fräs en stund till. Vänd slutligen i koriander och eventuellt spiskummin, stek allting hastigt. Häll dem i soppan och låt dem få koka med i ca 5 min. När allting i grytan är färdigkokt stänger du av värmen och blandar i citronsaften. Soppan är klar och redo att serveras. Smaklig spis!

Mangoldsoppa
Fantastiska grönsaker som stärker kroppen och ger denna soppa en underbar smak.
Mangoldsoppa
Mangoldstjälkarna ska in i soppan innan bladen eftersom de behöver kokas längre för att mjukna.
Mangoldsoppa
Lök och koriander hackas, vitlöken mortlas till strimlor.
Mangoldsoppa
Koka stjälkarna tillsammans med linserna i ca 15-20 min.
Mangoldsoppa
I med potatis och bladen efter en stund.
Mangoldsoppa
Låt allting få puttra tills alla grönskar och linser mjuknar.
Mangoldsoppa
Fräs lök, vitlök och koriander. In med dem i soppan, koka upp en stund och avsluta med citronsaft.
Klart att serveras. God och frisk soppa.
Klart att serveras. God och frisk soppa.
Mangoldsoppa
Sahten (smaklig måltid)!

Join the Conversation

  1. Den var jätte god tack kära Zeina 🙂

    1. Zeina Author says:

      Så bra att du var nöjd ❤ kram

  2. Helena says:

    Jättegod soppa!
    Enkel och frisk!

    En fråga bara, ingen hönsbuljong??
    Tack alla recept!

    1. Zeina Author says:

      Hej
      Härligt att du gillade receptet. Man kan ta hönsbuljong om man vill. Men jag körde utan eftersom jag ville göra den vegansk. Kram

  3. Svitlana says:

    Vilken härlig recept!

  4. Sandra says:

    Lika god varje gång! Helt klart en favorit här hemma.
    Jag gillar att den är så enkel, snabb och att det är så få ingredienser. Jag brukar lägga till en tsk kanel, blir ljuvligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close